Varga Mihály: folytatódik a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program

Budapest – Az idén 15 milliárd forint kerettel folytatódik a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program (NBT), a feltételeket a tárca honlapján kedden közzéteszik – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a Mach-Tech ipari kiállítás megnyitóján.

Emlékeztetett: a tárca 2015-ben indította a programot, akkor 14, tavaly 35 nagyvállalat kapott támogatást.

A tavalyi eredeti 15 milliárd forint keretet 25 milliárd forintra emelték, az idén is nyitottak a keret növelésére az államháztartás helyzetének függvényében – tette hozzá.

Varga Mihály szerint a magyar iparban további lehetőség van arra, hogy lendületet adjon a gazdaságnak, munkahelyeket tartson meg és hozzon létre.

A gazdasági miniszter rámutatott arra, hogy a digitalizáció hozzájárul a hatékonyság növeléséhez, felmérések szerint Németországban a munkahelyek 10 százalékát érinti majd modernizáció. Magyarországon hasonló arány várható, a digitalizáció 300-400 ezer munkahelyet érinthet majd, és azon kell gondolkodni, hogyan lehet innovatív megoldásokkal a munkalehetőséget továbbra is megadni – tette hozzá.

Varga Mihály hangsúlyozta, a magyar gazdaság növekedési pályán van, áprilisban az államháztartás pozitív szaldót ért el. Kiemelte: a magyar gazdaság továbbra is felzárkóztatási pályán maradhat, a kormány az idén és jövőre is 4 százalék feletti növekedéssel számol.

A miniszter kijelentette: a kormány sikereket ért el a munkahelyteremtésben, 4,3-4,4 millióan dolgoznak Magyarországon, a foglalkoztatás bővítése folytatódik.

Varga Mihály kitért arra, hogy a kormány tavaly elfogadta az Irinyi tervet, illetve ehhez köthetően az e-mobilitást segítő Jedlik Ányos tervet, és beszállítói programot működtet a magyar kis- és középvállalatok fejlesztésére.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója a megnyitón elmondta, hogy a digitalizáció jelentős változást hoz az iparban, és ez az Ipar napjai kiállításon is látszódik. A rendezvényen 14 országból 420 kiállító mutatja be termékeit, rendszereit.

A kiállítás megnyitóján adták át az Ipar napjai nagydíj pályázat elismeréseit.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s