napi tájékoztató

2020.04.24. 14:42

Gyógyultak segíthetnek a súlyos betegeknek

Dolgoznak a védőoltáson, de addig is vérplazmával küzdhetnek a koronavírus elleni harcban – hangzott el az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2020. március 7. Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetõje és Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. március 7-én. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A koronavírus járvány idején nagyobb figyelmet kell fordítanunk az idősekre – mondta Rétvári Bence miniszterhelyettes, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A védelem része a nagyobb anyagi biztonság megteremtése, ezért a kormány a jövő évtől kezdve, évről évre fokozatosan visszavezeti a 13. havi nyugdíjat. 2024-ben 280 milliárd forinttal többet fognak erre áldozni, hogy egy teljes havi nyugdíjjal több érkezhessen meg az emberekhez. Az elmúlt hetekben számos olyan intézkedést hoztak, amely az idős emberek biztonságát szolgálja. Egyszerűbbé tették a gyógyszerek felírását, a receptek kiváltását, a külön vásárlási idősávval is igyekeztek segíteni. A népegészségügyi hivatal külön zöld számot is üzemeltet számukra. Az idősotthonokba ezekben a napokban 2 millió maszkot és 300 ezer pár kesztyűt visznek ki a központi készletből.

Gyógyír lehet a vérplazma

Az elmúlt 24 óra adatai szerint a fertőzöttek száma 2383 fő, 11-en hunytak el, így jelenleg 250 fő a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma, 90 százalékban idős betegekről van szó – tudtuk meg dr. Müller Cecília országos tisztifőorvostól. A 10 százalékban fiatalabb, de magas kockázatú, krónikus betegek vannak. Nő a gyógyultak száma is, pénteken 401 fő volt. Ezekkel párhuzamosan a laboratóriumi vizsgálatok száma is napról napra növekszik, 58 251 szűrővizsgálatot végeztek eddig. A kórházakban jelenleg 877 koronavírusos beteg van, közülük 61-et lélegeztető gép segítségével ápolnak.

Több kutatócsoport is azon fáradozik, hogy lehetőségeket tárjanak fel a gyógyításban, oltóanyagokat állítsanak elő, melyek a jövőben rendelkezésre fognak állni. Egyik eredményeként Magyarországon elsőként, de a világban is az elsők között csütörtökön beadtak egy súlyos állapotú koronavírusos betegnek egy már felgyógyult betegtől levett vérplazmát. Mint ismert, a szervezet ellenanyagokat termel, most azonban nem várják meg, hogy a beteg szervezet maga termelje, hanem a vérplazmával készen bejuttatják, ezzel segítik leküzdeni a fertőzést. Müller Cecília hangsúlyozta: az aktív védekezéshez szükséges védőoltások kutatása folyamatos. Amíg ez nincs meg, ezzel a módszerrel próbálkoznak. Így szükség van olyanok vérplazmájára, akik átestek a betegségen és a vérük tartalmazza az ellenanyagokat, ezért a tisztifőorvos kérte őket, segítsenek a harcban. Azt is kutatják, hogy a környezetben milyen mértékben van jelen a vírus, például a szennyvízben. Budapest és Pest megye a leginkább érintett, így először a főváros területén vettek mintát a szennyvízből, amelyből nem mutattak ki eddig koronavírust.

Hétvégén több a szabályszegés

Lakatos Tibor rendőrezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központ vezetője elmondta: a kórházakba, az ország több településére indul el jelentős számú védőfelszerelés a napokban. Jelezte: a kijárási korlátozások továbbra is hatályban maradnak. A hétvége közeledtével megjegyezte, ilyenkor mindig több a szabályszegés, jóval nagyobb számban kell eljárni. A lakosság megszegi a távolságtartás szabályait, vagy nem megengedett céllal indulnak el otthonról. Hozzátette még, hogy a hétvégén ismét felhatalmazást kapnak a polgármesterek, hogy saját településükön szabályozzák a kijárást. Megköszönte a munkatársainak a munkát, amit ma, a rendőrnapon is végeznek az állampolgárok életének megóvása érdekében.

Kérdések és válaszok

Ha beválik a vérplazma terápia, alkalmazhatják megelőzésként is? – tette fel a kérdést egy országos napilap. Megelőzésként nem alkalmazható – válaszolt a tisztifőorvos, konkrét ellenanyagok beadásáról van szó, amelyet a súlyos beteg kap meg, és jelentős javulást várnak tőle.

A piacon, boltban kesztyűt viselnek ugyan az eladók, de azzal fogják meg az árut és a pénzt is – hangzott a felvetés. A zöldségféléket megmossuk, hőkezeljük, ezért így nem veszélyeztet a vírus. A csomagolatlan pékárukat csipesszel vagy nejlonkesztyűben fogjuk meg. A felvágottaknál pedig ügyelni kell arra, hogy külön kesztyű legyen minden folyamathoz, majd kezet kell mosni és elkülönítve végezni a következő tevékenységet – válaszolta az országos tisztifőorvos.

A fővárosban elrendelték a maszk viselését a boltokban is. Kinek kell ellenőrizni ennek betartását? – kérdezte a sajtó. Az önkormányzatok feladata betartatni azokat a szabályokat, amelyeket elrendelt – mondta Lakatos Tibor rendőrezredes. Ebben segítségére lehetnek az egyes rendészeti feladatokat ellátó szervezetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában