Varga Mihály adta át az autóipari Sicta Kft. 4 millió eurós beruházását Felsőzsolcán

Akt.:
Felsőzsolca, 2016. június 21. Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, André d'Ales, a Sicta cégcsoport elnöke, Jean Francois Arondel, a Sicta Kft. ügyvezető igazgatója, Jean-Marc Puppi, Franciaország magyarországi nagykövetségének gazdasági tanácsadója, osztályvezetője és Tóth Lajos polgármester (b-j) átvágják a nemzetiszínű szalagot a francia érdekeltségű, autóipari részegységek fémmegmunkálására, gyártására szakosodott Sicta Kft. új irodaépületének és raktárbázisának, 4 millió eurós beruházásának átadásán Felsőzsolcán 2016. június 21-én. A társaság alumíniumból készülő turbó-feltöltő kompresszorházak gravitációs öntésére és megmunkálására specializálódott, Európa második legnagyobb autóipari beszállítója. Termékeiket többek között Mercedes, BMW, Porsche, Audi, Fiat és Peugeot motorokba építik be.
Felsőzsolca, 2016. június 21. Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, André d'Ales, a Sicta cégcsoport elnöke, Jean Francois Arondel, a Sicta Kft. ügyvezető igazgatója, Jean-Marc Puppi, Franciaország magyarországi nagykövetségének gazdasági tanácsadója, osztályvezetője és Tóth Lajos polgármester (b-j) átvágják a nemzetiszínű szalagot a francia érdekeltségű, autóipari részegységek fémmegmunkálására, gyártására szakosodott Sicta Kft. új irodaépületének és raktárbázisának, 4 millió eurós beruházásának átadásán Felsőzsolcán 2016. június 21-én. A társaság alumíniumból készülő turbó-feltöltő kompresszorházak gravitációs öntésére és megmunkálására specializálódott, Európa második legnagyobb autóipari beszállítója. Termékeiket többek között Mercedes, BMW, Porsche, Audi, Fiat és Peugeot motorokba építik be. - © MTI Fotó: Vajda János
Felsőzsolca – A magyar-francia gazdasági kapcsolatok jelentőségét méltatta egyebek mellett Varga Mihály Felsőzsolcán, a francia érdekeltségű, autóipari részegységek fémmegmunkálására, gyártására szakosodott Sicta Kft. új irodaépületének és raktárbázisának átadásán kedden.

A nemzetgazdasági miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város ipari és logisztikai parkjában található cég négymillió eurós beruházásának avatásán úgy fogalmazott: a Magyarországon működő francia vállalatok komoly részt vállaltak az elmúlt évek gazdasági sikereiben.

Franciaország az első öt legfontosabb kereskedelmi partnerünk között van, a kétoldalú kereskedelmi forgalom az elmúlt évben több mint tíz százalékkal nőtt, elérte a 8,3 milliárd eurót – tette hozzá.

A tíz éve Felsőzsolcán működő Sicta Kft. a Sicta cégcsoport tagja. A francia társaság alumíniumból készülő turbó-feltöltő kompresszorházak gravitációs öntésére és megmunkálására specializálódott, Európa második legnagyobb autóipari beszállítója ezen a területen. Termékeiket többek között Mercedes, BMW, Porsche, Audi, Fiat és Peugeot motorokba építik be.


Elmondta, a Sicta az elkövetkező években további 12 millió eurót ruház be a tervek szerint Felsőzsolcán, és hozzátette, a kormány segíti az ilyen típusú vállalkozásokat, elősegítve, hogy hosszú távra tervezzenek Magyarországon.

Mint mondta: a vállalkozások versenyelőnye nagyban függ a helyi környezettől, az oktatási intézményektől, és természetesen a kormány gazdaságot segítő, támogató politikájától. Kifejtette, Felsőzsolcán mind a három feltétel, a jó gazdasági környezet, a közép-és felsőfokú oktatási intézményekkel kialakult jó kapcsolat és a kormány vállalkozásokat segítő politikája is adott.

A miniszter elmondta, meggyőződése, hogy az egyre bővülő lehetőséget kínáló gazdasági környezet és a kormány gazdaságot támogató politikája együttesen megteremti azt a stabil alapot, amelyre az országban működő vállalkozások saját sikereiket tudják építeni.

A magyar gazdaság mára egyértelműen a felzárkózás útján van – szögezte le Varga Mihály, aki szerint ezt mutatják az eredmények, és ezt támogatja a kormány iparfejlesztési politikája.

Emlékeztetett arra, hogy a gazdasági növekedés üteme az elmúlt években átlagosan három százalékos volt. “Reményeink szerint ez a következő években is így marad” – mondta.

Kiemelte azt is, hogy 2010 óta 585 ezerrel többen dolgoznak az országban, ugyanezen időszak alatt az ipar teljesítménye 32 százalékkal emelkedett.

A gazdasági válság megmutatta, hogy stabil ipar nélkül sokkal nehezebb a gazdasági nehézségeket legyőzni és átvészelni – mondta. Úgy vélte, az ipar a következő években is 5 százalék körüli termelési növekedést produkálhat. Ehhez adhat lendületet a kormány iparstratégiája, az Irinyi terv, amelynek legfontosabb célkitűzése a magasabb hozzáadott értékű termelés részarányának emelése.

Varga Mihály Borsod-Abaúj-Zemplén megyéről elmondta, 2015-ben 15 százalékkal emelkedett a négy embernél többet foglalkoztató vállalkozások termelési értéke a megyében, míg a 49 embernél többet alkalmazó cégeknél ugyanez az arány 11 százalék. Mindkét mutató az országos átlag felett van – szögezte le.


A Sicta cégcsoport azért döntött a 2000-es évek közepén Magyarország mellett, mert itt befektetőbarát a politika és az adókörnyezet, együttműködő és támogató a központi és a helyi kormányzat, valamint kiválóan képzett és felkészült a magyar munkaerő. A régió, így Felsőzsolca mellett szólt továbbá a Miskolci Egyetem közelsége is – mondta André d’Alés a csoport elnöke.

Hozzátette, a felsőzsolcai gyár az elmúlt kilenc évben a cégcsoport legfontosabb létesítményévé, stratégiai bázisává vált: nem csak az itt alkalmazott munkaerő létszáma a legmagasabb, de itt van a cég legnagyobb gyárterülete is.

Bejelentette azt is: miután az autóipari szektor a magyar gazdaság kiemelt, dinamikusan fejlődő, húzóágazata, az év végig további 12 millió eurót kívánnak befektetni az országban, a foglalkoztatottak számát pedig félszázzal növelik.

A nyilvános cégadatok szerint a felsőzsolcai társaság árbevétele 2014-ben meghaladta a 23 millió eurót.

– MTI –