Varga Mihály: a Fidesz finomít gazdasági programján

Finomítani, frissíteni kell a Fidesz gazdasági programját, mert nem várt mértékben visszaesett a gazdasági növekedés, és az államadósság is jelentősen megugrott. Ezt Varga Mihály mondta a Fidesz pénteki sajtótájékoztatóját követően, amelyen a párt szakpolitikusai elindították “A Jövőnk” című vitasorozat versenyképesség témakörét.

A Fidesz május 12-én, egy konferencián foglalja össze a vitasorozat tanulságait, és a következő hétvégén tartandó kongresszuson egy vitairatot tesznek le az asztalra, ami után megkezdődhet a konkrét program kidolgozása – mondta Navracsics Tibor frakcióvezető.

A Fidesz korábban radikális adócsökkentést javasolt, a kialakult gazdasági helyzetben azonban már csak célzott adócsökkentésről lehet szó – mondta el a Független Hírügynökségnek Varga Mihány, a párt alelnöke. Két területet jelöltek meg: a munkát terhelő adók és járulékok csökkentését, valamint a gyermeknevelési, gyermekvállalási költségek mérséklését adócsökkentésen keresztül.

A magyar gazdaság növekedése nem 4 százalék fölötti, ahogyan azt a kormány ígérte, hanem 3 százalék alatti lesz idén, ezen kívül pedig ezermilliárddal megugrott az államadósság – mondta Varga Mihály. A kormány eddig 60 százalék alatti államadósságról beszélt, jelenleg azonban 66 százalék ez az arány – tette hozzá. Ez a két adat teszi szükségessé azt, hogy a Fidesz finomítson a gazdasági programján.

Mindig az eredmény minősít, és ha az ország versenyképességét ebből a szempontból nézik, akkor kijelenthető, hogy Magyarország nem versenyképes – közölte a Fidesz alelnöke. Az ország lemaradt versenytársaitól, ezért keresni kell a válaszokat a felzárkózáshoz, erre szolgál a vitasorozat most elindított negyedik fejezete. Varga Mihály reméli, hogy konzultációkat követően egy olyan anyagot tudnak letenni az asztalra, amely hozzájárul Magyarország versenyképességének javításához.