Varga: Már nyáron hozzá kell nyúlni a költségvetéshez – Lánchíd Rádió

A nyáron elő kell készíteni egy gyors költségvetési módosítást, mert “ha a hiány mértéke magasabb lesz annál, mint amit korábban a mostani költségvetésbe beírtak, akkor nem tehetünk úgy, mintha semmi nem történt volna” – nyilatkozta a Lánchíd Rádiónak Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára. A politikus hozzátette: a gazdasági tényfeltáró bizottság valószínűleg június első hetében elkészül a gyorsjelentéssel, míg a teljes dokumentáció nyár végére várható.

A tényfeltáró bizottság minden elérhető dokumentumot beszerez és a feldolgozott információkat belesűríti a jelentésbe – mondta Varga Mihály. A Miniszterelnökség államtitkára hozzátette: ez magába foglalja majd a gazdaság helyzetét, az adózás és járulékfizetés tendenciáit és a devizahitelesek problémáját is.

Varga Mihály szerint a költségvetéshez hozzá kell majd nyúlni, azt már eleve lehetett látni, hogy ha a kórházak nem kapnak év közben segítséget, akkor be fognak zárni, hiszen százmilliós nagyságrendű adósságot halmoztak fel.

A politikus szerint a külföldi elemzők Európa egyik beteg emberének tartják Magyarországot. Mint fogalmazott: “A következő kormány majd dolgozik azon, hogy Magyarország ne sereghajtó legyen sok szempontból, hanem zárkózzon fel, előzze meg a közép-európai versenytársait“. Ehhez azonban “szívós, kitartó munkára lesz szükség” – tette hozzá Varga Mihály.