Varga: fontos szerep várhat a hazai védelmi iparra

Budapest – A hazai védelmi ipar, mint az egyik legnagyobb megtérülési rátával bíró ágazat számottevően erősítheti a nemzetgazdaságot – hangsúlyozta Varga Mihály a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal haditechnikai eszközök exportellenőrzéséről tartott fórumán a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette, a fennálló biztonságpolitikai kockázatok különösen indokolttá teszik a hazai védelmi fejlesztéseket, amelyekkel jelentősen csökkenthető a függőség a külföldi beszállítóktól és nő az ellátás biztonsága.

A szaktárca tájékoztatása szerint Varga Mihály azt is hangsúlyozta, hogy a védelmi beruházások a kormány társadalompolitikai céljaihoz is szorosan kapcsolódnak, így a munkahelyteremtéshez, valamint a kutatásfejlesztés fellendítéséhez.

A miniszter leszögezte, “a világ felelősen gondolkodó országainak egyikeként tudjuk, hogy az úgynevezett kettős felhasználású, vagyis a polgári és a katonai célra egyaránt felhasználható termékek exportjának ellenőrzése kötelességünk, Magyarország több területen is fellép a jogellenes kereskedelemmel szemben, ezzel nemhogy csökkenti, hanem növeli a gazdasági mozgásterét”.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Irinyi Tervben meghatározták azt a hét kiemelten fejlesztendő ágazatot, amelyek biztosíthatják ipari termelés növekedési lendületének fenntartását, illetve emelését, ezek között szerepel a védelmi ipar, a szerszámgépgyártás, valamint az infokommunikációs szektor is. Az utóbbi két terület kifejezetten sikeres, hiszen a 2014-es évhez képest tavaly közel 100 millió euróval emelkedett az exportjuk – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdet�s