Várfoglalás cserkészmódra Szerencsen

Akt.:
Várfoglalás cserkészmódra Szerencsen
Szerencs – A szerencsi Rákóczi-vár adott otthont a cserkésztalálkozónak.

Hetedik alkalommal rendezték meg a Tokaj-hegyaljai Cserkészhadijáték és Cserkésznapot, melyre háromszáz cserkészt vártak az ország minden részéből, de elsősorban a megyéből. Az esemény célja, hogy a fiatalok a tanításon kívül, élménypedagógiai módszerek segítségével sajátíthassák el a hadijátékon megjelenő történelmi ismereteket. Emellett a gyermekek egészségre nevelése, a sport megszerettetése, a játsz­va tanulás cserkészmódszertanának alkalmazása, a hagyományok megélése is fontos szempont.

Programkavalkád

Az idei esemény résztvevői megismerkedhettek számos mesterséggel, ellátogattak Európa egyik legnagyobb képeslapmúzeumába, kipróbálhatták az airsoftot vagy a lasertaget, játszhattak csapatban buborékfociban vagy az íjvadászat mezején. A vár kaszinótermében átmeneti szabadulószobát rendeztek be a programszervezők.

Fotók: Kozma istván Fotók: Kozma istván ©

Szám- és színháborút játszottak szombat délelőtt a cserkészek, a miskolci Pray György Cserkészcsapat három tagját, Szilágyi Hannát, Panyi Zselykét és Molnár Gabriellát kérdeztük arról, hogy tetszik a rendezvény. Mint elmondták, nagyon élvezték a délelőtti játékokat, nagyon sokszínű a program, a délután folyamán pedig biztosan kipróbálják a buborékfocit, az élő csocsót és a szabadulószobát.

Katonás sorokban hallgatták meg a csapatok az eligazítást dr. Bodnár Lászlótól, a program egyik főszervezőjétől. Majd következett az I. világháborús hagyományőrző bemutató és az ebéd, természetesen gulyás­ágyúból.

Húsz éve rendezték meg az első Tokaj-hegyaljai cserkésznapot, amelyet hagyományosan a cserkészek védőszentje, Sárkányölő Szent György napja alkalmából tartja a mozgalom az ország több pontján, tudjuk meg dr. Bodnár Lászlótól. Nem csak a megyéből várják ilyenkor, 2-3 évente a csapatokat, idén is érkeztek a fővárosból is és határon túlról.

Fotók: Kozma istván Fotók: Kozma istván ©

Hagyományőrzés

A napnak fontos része a hagyományőrzés, állt már a középpontban az 1848-as és a Rákóczi-szabadságharc, a hegyaljai felkelés, ezúttal 1917-re, az I. világháborúra emlékeznek. A résztvevők így játékos formában ismerkedtek meg a kor hangulatával, „harcolhattak” a dicső császári és királyi hadseregben, vagy beléphettek az antant kötelékébe, miközben a fegyverekről, eszközökről, ruhákról is részletes képet kaphattak.

ÉM-HI