eldőlt, mikor lesz

2020.01.17. 18:51

Hivatalos Dante-napot vezetnek be Olaszországban

Az ország már készül Dante Alighieri (1265-1321) halála 700. évfordulójának 2021-es megünneplésére, ehhez kapcsolódóan fogják március 25-ét országos Dante-nappá nyilvánítani.

Az olasz kormány pénteken hozott döntésében Dario Franceschini olasz kulturális miniszter javaslatát fogadták el.

„Március 25-én Olaszországban és az egész világon meg szeretnénk emlékezni Dante zsenijéről olyan kezdeményezésekkel, amelyeken kulturális intézetek és iskolák is részt vehetnek” – mondta a miniszter.

Dante mesterműve, az Isteni színjáték külföldön a legtöbbet olvasott olasz nyelvű mű, amely 1306 vagy 1308 és 1321 között íródott.

Az eposz egy fiktív vándorlásról szól, mely során Dante isteni parancsra felkeresi a három túlvilági helyszínt: a poklot, a tisztítótüzet és a paradicsomot.

A műben Dante 1300. március 25-én kezdi meg túlvilági útját.

Míg a 2020-as év Raffaello (1482-1520) olasz festő halálának 500. évfordulójáról szól, a kulturális minisztérium már a Dante halálának 700. évfordulója, 2021. szeptember 14. körüli eseményeket és ünnepségeket készíti elő.

A programsorozat középpontjában azok a helyszínek állnak, ahol Dante életét élte, kezdve szülővárosával, Firenzével.

Kiállításokat, szemináriumokat és körutakat szerveznek az évfordulóhoz kapcsolódóan. A római Scuderie del Quirinale kiállítótérben nemzetközi kiállítást mutatnak be Dante tiszteletére.

Firenze mindeközben azon dolgozik, hogy visszakaphassa Dante hamvait, amelyeket jelenleg egy urnában őriznek a ravennai Szent Ferenc-bazilikában.

A Dante-év alkalmából Firenze városa szeretné kiállítani az urnát a Santa Croce(Szent Kereszt)-bazilikában, ahol a toszkán fővárosból származó számos költő van eltemetve.

Firenze már a 15. század vége óta hiába próbálja megszerezni egykori híres lakosa hamvait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!