Varázslat tubával, trombitával

Varázslat tubával, trombitával
Nagysikerű koncertet adott a zenei világnap alkalmából a Kodály Zoltán Általános Iskolában Szentpáli Roland tubaművész és Allen Vizzuti amerikai trombitaművész.

A tubából és trombitából elővarázsolt hangokkal valósággal odaszegezték a nézőket jó két és félórára a székükhöz.

A tubából és trombitából elővarázsolt hangokkal valósággal odaszegezték a nézőket jó két és félórára a székükhöz.

Szentpáli Roland koncertjein sok világhírű művészt (Roger Bobo, Steven Mead, Lito Fontana, Boldóczki Gábor) köszönthettünk már eddig Nyíregyházán, s a mostani vendége is felejthetetlen élményt szerzett a zenebarátoknak, új híveket a trombitamuzsikának. A koncert iránti érdeklődést jelzi, hogy szakemberek és ifjú zenészek is érkeztek Budapestről, Debrecenből a szabolcsi megyeszékhelyre, hogy élőben láthassák és hallhassák Allen Vizzutit, aki a Kodály-teremben is bizonyította rendkívüli hangszertudását, virtualitását, a zene iránti alázatát, s nem utolsósorban humorát. A közönség szűnni nem akaró vastapsa jelezte, hogy még nagyon sokáig gyönyörködne az amerikai trombitaművész játékában, legyen az bár klasszikus muzsika vagy kortárszene, vagy éppen saját szerzemény.

A hangverseny után arról érdeklődtem, tudta-e, hová jön, amikor elfogadta a Szentpáli Roland koncertjére szóló meghívást.

Nem hallottam korábban semmit sem Nyíregyházáról, nem tudtam a városról semmit. Hallottam viszont Szentpáli Rolandról, arról, hogy jó zenész, s arról, hogy azonos a gondolkodásmódunk a muzsikáról. Ezek alapján azt gondoltam, hogy bárhol is legyen az a Nyíregyháza, nem mehetek rossz helyre – mondta az amerikai vendég, aki azt is elárulta, hogy hét éves korában kezdett el trombitálni. Az édesapja amatőr trombitás volt, ő tanítgatta az első időszakban. S ahogy jöttek a sikerek, Allen Vizzuti érezte, jó úton halad.

Érdeklődésemre azt is elárulta a művész,  ha választhat, akkor a legszívesebben szimfonikus zenekar kíséretében játszik, de nagyon szereti a kortárs dzsesszformációkat is. A színpadi humorról, a játékosságról a következőket mondta:

–  Ha megfog a hangulat, ha a látom a közönség lelkesedését és közvetlenségét, akkor szívesen humorizálok, viccelődöm a színpadon. Sokan éppen ezért azt hiszik rólam, hogy milyen vicces ember vagyok, azonban a feleségem ezt nem gondolja rólam. A trombitakoncertek zenei anyaga sokszor száraznak tűnik. Ezért igyekszem úgy összeállítani a zenei programot, hogy legyen benne játékosabb és komolyabb hangvételű darab, mert ennek köszönhetően a közönség is felszabadultabb. Hétfő este igazán élveztem a közönséget, így két nagy élménnyel távozom a városból: egyrészt új barátokra leltem, másrészt remélem, hamarosan újra átélhetem azt az élményt, amelyet a nyíregyházi közönségtől kaptam.

M. Magyar László –