Varangymentők Zagyvarónán

Több mint száz barna erdei varangyot mentett meg a biztos pusztulástól szerdán egy alsótagozatos gyermekekből álló salgótarjáni iskolás csoport a zagyvarónai tó menti útnál. A békák a szaporodási időszakban az erdei élőhelyükről a közeli tóhoz igyekeznek, ám a forgalmas műúton eddig nagy részüket elütötték az autók.

Drexler Éva, a környezet- és természetvédő gyermekek pedagógusa a Független Hírügynökségnek elmondta: immár négy éve szerveznek békamentő akciókat a zagyvarónai tó mentén. Erre azért kényszerülnek, mert a békák a szaporodási időszakban az erdei élőhelyükről a közeli tóhoz igyekeznek, ám ahhoz egyedül nem tudnak átjutni a forgalmas műúton. A természetvédők becslése szerint évente ezen a szakaszon mintegy ezer barna varangy vág neki a kockázatos útnak. Amikor nem mentették őket, a védett állatnak számító békákból mintegy hatszázat elütöttek az autók.

Idén a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága és a Magyar Madártani Egyesület munkatársai a hatékonyság növelése érdekében nádfonattal állták el a békák útját, a gyerekek így minden egyes varangyot megmentettek, szerdán legalább százat engedtek bele a tóba. Varangymentésre más forgalmas utak mentén is vállalkoznak a természetbarátok, a legkésőbb a zagyvarónai tónál látnak munkához, ugyanis a fagyzugos területen a szokásosnál lassabban melegednek és ébrednek fel téli álmukból a kétéltűek és a hűllők is. Drexler Éva, a Dornyay Béla Általános Iskola tanára szerint vasárnapra az összes békát biztonságba juttathatják a zagyvai erdőből.