Nagyvilág

2013.04.10. 17:26

Koreai-félsziget - Egy kínai határvárosban leállították a turistautak szervezését Észak-Koreába

Peking, 2013. április 10., szerda (MTI) - Az észak-kelet kínai határvárosban, Tantungban hivatalosan leállították turistacsoportok indítását és újak szervezését a szomszédos Észak-Koreába - jelentették szerdán hírügynökségek.

Peking, 2013. április 10., szerda (MTI) - Az észak-kelet kínai határvárosban, Tantungban hivatalosan leállították turistacsoportok indítását és újak szervezését a szomszédos Észak-Koreába - jelentették szerdán hírügynökségek.

A döntésre a phenjani féllel történt konzultáció után került sor, dacára annak, hogy az utóbbi időkig volt érdeklődés az észak-koreai utak iránt. A kínai turisták számára napokkal ezelőtt még friss ajánlatként hajóutak szervezését hirdették meg Észak-Koreába.

Más jelentések szerint az intézkedés még nem ért el valamennyi turizmussal foglalkozó irodához, ezért még nem tisztázott, óvintézkedésről, egy jövedelemforrás szándékos megvonásáról van-e szó kínai részről, vagy egyszerűen csak arról, hogy a túloldalon lezárták a határt.

Egyes értesülések szerint az üzleti célú utakat továbbra is engedélyezik a kínai hatóságok, a brit érdekeltségű, pekingi székhelyű Koryo Tours is azt állította, hogy csoportjait a program szerint rendben tervezi indítani.

Napokkal korábbi tudósítások arról számoltak be, hogy az észak-kelet kínai Csilin tartomány koreai autonóm prefektúrájának székhelyéről, Jancsi városból e hónap végéig charter légi járatokat indítanak a népszerű észak-koreai természeti látványossághoz, a Csilbo-hegyhez.

Korábbi tervek szerint az északnyugat-kínai Senhszi tartomány székhelye, Hszian és az észak-koreai főváros, valamint Sanghaj és Phenjan között is újra megindulnak a charter-járatok július körül.

A kínai országos turisztikai hivatal adatai szerint 2010 és 2011 között csaknem 48 százalékkal nőtt az Észak-Koreába utazó kínaiak száma, 2011 végén megközelítette a 200 ezret. Az utak ára viszonylag borsos.

A frissen indított négynapos hajóút például 4000 jüanba, vagyis körülbelül 150 ezer forintba kerül. A múlt vasárnap Hongkongba visszatért egyik diákcsapat nyolcnapos osztálykirándulásának résztvevői fejenként csaknem 600 ezer forintnyi összeget fizettek a pekingi szervezőnek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!