Vándorolnak a debreceni orvosok és ápolók

Debrecen – Lakóhelyüktől akár száz kilométerre is hajlandóak munkát vállalni azok az orvosok és szakápolók, akik az ágyszámcsökkentések és kórházbezárások miatt vesztették el állásukat – írja a Népszabadság.

Lakóhelyüktől akár száz kilométerre is hajlandóak munkát vállalni azok az orvosok és szakápolók, akik az ágyszámcsökkentések és kórházbezárások miatt vesztették el állásukat – írja a Népszabadság.


Leteszi miniszteri esküjét Horváth Ágnes
Várhatóan a parlament hétfői ülésén teszi le miniszteri esküjét az SZDSZ új egészségügyi miniszterjelöltje, Horváth Ágnes. Kétnapos ülésén a többi között az Országgyűlés tárgyalja, a művi meddővététel szigorításáról szóló nép kezdeményezést is. Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke hétfő reggelre hívta össze a testületet, így Horváth Ágnes a bizottsági meghallgatás után már délután leteheti a miniszteri esküt. Fodor Gábort, az SZDSZ új, környezetvédelmi miniszterjelöltjét csak szerdai ülésén hallgatja meg a parlament szakbizottsága, így ő leghamarabb a parlament május 7-i ülésén teheti le esküjét, jövő héten ugyanis nincs plenáris ülés.

Az egészségügyi dolgozók leginkább keletről nyugatra vándorolnak. Emiatt néhány kórházban patológusokból, altatóorvosokból és pszichiáterekből már túlkínálat van, noha ezek korábban hiányszakmának számítottak.

Szolnokon pédául egyre több állástalan fővárosi és debreceni orvos vállal munkát. A hajdúsági megyeszékhelyről például egy egész patológuscsoport jelezte, hogy szívesen dolgoznának a Tisza-parti városban. Debrecenből 300 alkalmazottat küldtek el.

Az állástalan orvosok és szakápolók először a közeli Karcagon jelentkeztek, ám ott hamar betöltöttek minden álláshelyet. Sokan választották a Békés megyei Orosházát, ahol kiemelt bérezéssel és lakhatási támogatással csábítják az egészségügyi szakembereket – számolt be a lap.

Amíg az ország keleti részéből sokan nyugatabbra költöztek, addig mások a nyugati megyékből inkább Ausztria és Németország felé vették az irányt. Van aki fizetés nélküli szabadságot vett ki és így dolgozik Ausztiában. Döntéséhez az egészségügyben kialakult “kaotikus helyezet” adta meg a végső lökést – írja a lap.

Kenézy: a leépítésről a képviselők döntenek

Várhatóan legalább száz alkalmazottnak (legrosszabb esetben ennél is többnek), el kell menni a Kenézyből. Ónodi-Szűcs Zoltán főigazgató szavai utalnak erre.

A HAON arról érdeklődött, tudható-e már, hogy mely területről hány dolgozót kényszerülnek elküldeni.

Nem tudható, sőt, lehet, hogy három hétnél is hosszabb lesz a rettegés időszaka, mert a főigazgatótól azt hírt kaptuk, hogy „az esetleges létszámváltozásokról várhatóan a május 4-én tartandó megyei közgyűlésen döntenek”.

Kapcsolódó anyagok:

  • Vérvételre máshová kell menni
  • Labor: egy kézbe került „a tű”
  • HPV Centrum Egerben és Debrecenben
  • A vizitdíj nem szüntette meg a hálapénzt
  • Vitatják a több-biztosítós modell pozitív hatásait