Vándorló szobrok Nyíregyházán

Nyíregyháza – A köztéri szobrok jelenléte hozzátartozik a városlakók mindennnapjaihoz, létükhöz pedig elengedhetetlen az alkotások gondozása, állapotuk megőrzése, és indokolt esetben áthelyeztetésük is.

Az erre vonatkozó előterjesztést még 2005 végén fogadta el NyíregyházaKözgyűlése. Ennek értelmében a Hősök terén található Második világháborús áldozatok kopjafája – ami 1989-ben ideiglenes szándékkal került a térre –, a Sóstói Múzeumfaluban kap új helyet.

A kőtömbre szerelt Málenkij robotra elhurcoltak emléktáblája szintén a Sóstói Múzeumfaluban foglalja el új helyét, és aVattay Antal emléktábla (mely szintén Országzászló téri alkotás), is az ország második legnagyobb Múzeumfalujába kerül, de csak addig, amíg meg nem valósul a tervezett Szoborpark.
A környék lakóinak kezdeményezésére az Északi körúton található Szökőkút című alkotás a Városi Galéria udvarában frekventált, méltó helyre kerül. A Júlia Fürdő területén elhelyezett „Merengő-szobor” áthelyezése is szükségszerű a környezetében lévő örökzöld terjedése miatt, így ezt az alkotást ugyanazon a területen, viszont két méterrel jobbra (szemben elhelyezve) csodálhatják továbbra is a fürdő vendégei .
A közelmúltban két alkotás áthelyezése valósult meg – mindekettő az Országzászló térről távozott –, melyek a Sóstói Múzemfaluban foglalták el új helyüket – kaptuk a tájékoztatást Giba Tamás alpolgármestertől.