Helyi közélet

2012.09.06. 16:54

Ha lesz műanyag, lehet cukorgyár

Szerencs - A Vidékfejlesztési Minisztérium ötlete fellendítheti a cukorgyártást.

Szerencs - A Vidékfejlesztési Minisztérium ötlete fellendítheti a cukorgyártást.Amennyiben a Vidékfejlesztési Minisztérium ötletére rábólint a kormány, újraindulhat a cukorgyártás Szerencsen – jelentette be Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztériumban a környezet- és természetvédelemért, valamint a vízügyekért felelős államtitkára a hegyaljai városban.

Egyelőre ötlet

– Szeretném hangsúlyozni, ez még csupán egy ötlet, egy elképzelés – mondta Illés Zoltán. – Megítélésünk szerint hatalmas jövő van a politejsav gyártásában. Egy olyan bioműanyagról van szó, amely ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, mint az egyéb műanyagok. A bioműanyag azonban 62 celsius fok felett 90 nap alatt vízre és széndioxidra bomlik, így sokkal környezetbarátabb. A politejsav gyártásának egyik eleme a cukor, így ha a kormány is életképesnek tartja az ötletünket és forrást biztosít a gyártás beindítására, akkor ismét szükség lesz cukorrépára és cukorgyárra.

Természetesen mindez nem érintené az EU-s cukorkvótát, hiszen az így előállított cukrot nem étkezési-, hanem ipari célra használnánk fel. Miután Szerencsen nagy hagyománya van a cukorgyártásnak, és a megyében korábban folyt cukorrépa-termesztés, ezért kézenfekvőnek tűnhet, hogy Szerencs bekapcsolódjon a politejsav gyártásába.

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere örömmel fogadta az elképzelést.

– A jövő héten találkozom egy befektetői körrel, akik számára vázolom az elképzelést. Remélhetőleg minél hamarabb nekiláthatunk a régi gyár felélesztésének vagy egy új építésének – mondta Koncz Ferenc.

ÉM-BG


 

A politejsav (PLA) az egyik legnépszerűbb, piacon is fellelhető bioműanyag. A PLA felépítő egysége a tejsav, amely előállítható vegyi vagy biokémiai úton tejsavbaktériumok segítségével akár mezőgazdasági termékből, mint például a kukorica, a búza, a cukorrépa. Ez a bioműanyag képes a biológiai úton történő lebomlásra. A politejsav fő felhasználója az orvostudomány (implantátumok, sebvarró cérnák) és a gyógyszeripar, jelentős a textilipari alkalmazása, kisebb mennyiségben készítenek belőle közszükségleti eszközöket, lebomló higiéniai termékeket és műszaki cikkeket. Ezek mellett a PLA megjelent a csomagolóiparban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában