VANCOUVERI OLIMPIA – Megnyílt az olimpia

A kanadai fõkormányzó hivatalos megnyitójával és az olimpiai láng fellobbanásával helyi idõ szerint péntek este megkezdõdött a XXI. téli olimpiai játékok versenysorozata Vancouverben. A kanadai nagyvárosban tartott színpompás nyitóünnepséget azonban beárnyékolta a néhány órával korábban, edzés közben elhunyt grúz szánkós tragédiája. A grúziai olimpiai küldöttség tagjai a haláleset ellenére részt vettek a bevonulási ceremónián, karjukon és zászlójukon fekete szalaggal tisztelegve a 21 éves sportoló elõtt.

A vancouveri BC Place stadionban tartott nyitóünnepség kezdetén a mintegy 60 ezer nézõ bepillantást nyerhetett Kanada múltjába és jelenébe, az ország õslakosainak segítségével. Nem maradtak el persze az ünnepségrõl a sztárok sem, mások mellett fellépett Bryan Adams, Nelly Furtado és k.d. lang is.

A 82 nemzet mintegy 2500 sportolóját hagyományosan a görög küldöttség vezette, a sort pedig a kanadai atléták zárták. A bevonuló küldöttségek között volt a grúz csapat is, amely nem sokkal a megnyitó elõtt jelentette be, hogy mégis részt vesznek a ceremónián. Megjelenésük sokáig kérdéses volt, mert néhány órával az ünnepség elõtt egyik sportolójuk, a 21 éves Nodar Kumaritasvili súlyos balesetet szenvedett edzés közben a szánkópályán, és belehalt sérüléseibe. A grúz küldöttség végül úgy döntött, hogy nem csak magán az olimpián, de a megnyitón is részt vesznek, fekete szalaggal emlékezve társukra.

A sportolók bevonulását követõen, Michaelle Jean kanadai fõkormányzó megnyitójával hivatalosan is elkezdõdtek az ötkarikás játékok. Ezután Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke kapott szót, aki félárbocra engedett zászlók mellett emlékezett az elhunyt grúz szánkósra, és arra figyelmeztette a sportolókat, hogy sok fiatal példaképévé válhatnak, ami nagy felelõsséget jelent. “Nincs dicsõség felelõsség nélkül” – fogalmazott a sportdiplomata, aki felidézte, hogy a montreali és a calgary-i versenyek után idén harmadszor rendeznek Kanadában olimpiát.

Hatalmas ováció fogadta a stadionba érkezõ olimpiai zászlót, amelyet mások mellett a jégkorong-legenda, Bobby Orr, Jacques Villeneuve, korábbi Forma-1-es világbajnok, valamint Donald Sutherland színész vitt. A lángot tartó üst kisebb technikai zavara után fellobbant az olimpiai láng is, amelyet a szokásoktól eltérõen nem egy, hanem négy sportoló együtt gyújtott meg: a kétszeres olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, Catriona Le May Doan, a Phoenix Suns kosárlabdacsapat kanadai sztárja, Steve Nas, az olimpiai aranyérmes mûkorcsolyázó, Nancy Green és minden idõk egyik legjobb jégkorongozója, Wayne Gretzky.

Noha az olimpia hivatalosan csak péntek este nyílt meg, a versenyzés már korábban elkezdõdött: órákkal az ünnepség elõtt megtartották a síugrás elsõ selejtezõit. A versenyek február 28-ig tartanak, amelyeken 82 ország több mint 2500 versenyzõje méri össze tehetségét. Magyarországot 16 sportoló képviseli a vancouveri játékokon.Sporthírek