VANCOUVER 2010 – Eltemették a tragikus sorsú grúz szánkóst

Szombaton eltemették szülõvárosában Nodar Kumaritashvili-t, a tragikus sorsú grúz szánkóst. A 21 éves sportoló temetésén több ezren vettek részt, köztük állami vezetõk is, a grúziai Bakuriani városában.

Kumaritashvili edzés közben bukott a szánkójával, röviddel a vancouveri téli olimpia nyitánya elõtt, majd teste kirepült a pályáról és egy oszlopnak csapódott. A fiatal versenyzõt a helyszínen megpróbálták újraéleszteni, majd helikopterrel kórházba vitték, ahol röviddel késõbb belehalt sérüléseibe. A Grúz Olimpiai Bizottság szerint a biztonsági elõírások hiányosságai miatt halt meg Kumaritashvili, de még nem döntöttek arról, hogy jogi útra terelik-e az ügyet.

A szombati temetésen családtagok, barátok, és több ezer gyászoló jelenlétében zajlott le a búcsúszertartás. “Az esküvõdre akartam készülni, de ehelyett a temetésedre kellett jönnöm” – mondta gyászbeszédében a megtört apa, David Kumaritashvili. A templomi szertartás után a nyitott koporsót, amelyben 21 éves fiatalember teste a grúz nemzeti zászlóval volt letakarva, kivitték a temetõbe, ahol örök nyugalomra helyezték a sportolót.

A Grúz Olimpiai Bizottság panasza és esetleges peres eljárása ellenére a szülõk nem okolnak senkit fiuk haláláért. Mint mondták, õk csak azt akarják, hogy Nodarra nagyon sokáig emlékezzenek az emberek.