VANCOUVER 2010 – Az olimpiai város árnyai – hajéktalanok és drogosok

Több mint háromezer hajléktalan él Vancouverben, és több mint 12 ezerre becsülik a drogfüggõk számát a téli olimpia városában. A norvég média kedden bemutatta a játékok városának árnyait.

Amikor a kanadai város 2003-ban megkapta a rendezési jogot, még feleannyi, vagyis nagyjából 1500 hajléktalan volt Vancouverben. Az egyik norvég tévé megszólaltatott egy hajléktalant, aki öt éve él az utcán. Louis Belmont, az egykori ács azt mesélte a norvég tévéseknek, hogy a hatóságok nagyon keményen tisztították meg a város központját és a versenyek környékét a hajléktalanoktól az olimpia elõtt.

Vancouverre azonban nem csak a hajléktalanok sorsa, hanem a rengeteg drogos helyzete is árnyékot vet. Legtöbbjük az utcán, kemény droggal és tûvel éli életét. Néhány éve a városnak sikerült lenyomni a drogtúladagolásban meghaltak számát, a hatóságok szerint a nullára. A norvég tévések ellátogattak egy olyan helyre, ahol tiszta tût kaphatnak a kábítószeresek. A tûcsere-program a Hasting utcai központ szerint nagy siker, és ezért nem halnak meg a függõk. Vancouver vezetõi szerint a siker titka, hogy városuk az egyedüli Észak-Amerikában, ahol az egészségügyi hatóságok ellenõrzik, nem pedig büntetik a drogosokat.Sporthírek