Van várólista, ha nem is teljes

Van várólista, ha nem is teljes

Mint – mondhatni véletlenül – megtudtuk, a B.-A.-Z. megyei kórházban is van már nyilvános várólista. Viszont böngészés közben számos hiányosságra leltünk. Kérdés, így szolgálja-e a célját.

Utoljára május végén írtunk a nyilvános kórházi várólistákról. Akkor a megyei kórház fõigazgató-helyettese, dr. Nagy Gábor kijelentette: ,,Még mindig nincs olyan hatályos rendelkezés, amely alapján kötelezõ volna a nyilvános várólisták felállítása”. Ekkor azért vettük elõ újra a témát, mert több országos médium felvetette: januártól minden kórháznak az internetre is fel kellene tennie a várólistákat. Akkori cikkünkbõl kiderült: a finanszírozási korlát miatt egyre nõ a várakozási idõ. Több beteget értesítettek arról, hogy emiatt tolódik a mûtétük. Ezért az Egészségbiztosítási Felügyelet meg is ,,dorgálta” a kórházat, így azóta csak a beteg kérésére vagy állapotváltozása miatt változtatnak az eredetileg megadott idõponton.

Minisztériumi elvárásra

Most arról értesültünk, hogy például a pécsi klinikán egy hete már mûködik a nyilvános várólista. Vajon mifelénk történt-e változás?
– Bár a jogszabály azóta sem változott, a minisztérium egyértelmûvé tette, hogy az õ jogértelmezésük szerint igenis kötelezõ a nyilvános várólista. Így júliustól mi is kötelezõvé tettük a mûtétre való elõjegyzés interneten való nyomonkövethetõségét a honlapunkon – tájékoztatott dr. Nagy Gábor.

Most épp a gázt

Mint a kórházvezetõ megerõsítette: az elsõ félévi állapothoz képest kedvezõbbé vált az intézmény VI-IX. havi finanszírozása (bár a júliusi keretet az OEP július 25-én határozta meg, ami a tervezhetõséget bizonytalanná tette). Így lerövidültek a várakozási idõk. Amelyik osztálynak nincs nyilvános várólistája, ott a nincs is két hónapot meghalaladó várakozás – állítja a kórházvzetõ.
– Míg eddig a féket kellett nyomnunk, most a gázt, minden lehetõséget kihasználunk, a sebészek reggeltõl estig mûtenek. De nem könnyû a hirtelen, egy ekkora intézményben nagy úgymond a tehetelenségi nyomaték.
A megyei kórházban a legtöbbet a traumatológiai osztályon kell várni jelenleg, csípõprotézis-mûtétre: 3-5 hónapot (az osztálynak nincs nyilvános listája). Megjegyzendõ: alapvetõen e mûtétfajtát az ortopédián végzik. Pécsett van, akinek erre 2008 februárjáig kell várakoznia. A megyei kórházban – a dr. Nagy Gábortól származó információ alapján, minthogy ezen osztálynak egyáltalán nincs nyilvános várólistája – csípõprotézis mûtétre kevesebb mint 2 hónapot.

A puding próbája…
Mint próbaképp megnéztük, az általános sebészeten a nyilvános adatok tartalmazzák az elõjegyzés, valamint a mûtét várható idõpontját, a betegség megnevezését és kódját (néhány esetben ez hiányzik), valamint a beteg számára az saját azonosítását lehetõvé tevõ, az orvostól kapott egyedi kódot. Viszont nem találtunk rajta egyetlen, július elõtt elõjegyzett beteget sem, holott konkrét tudomásunk van olyan beteg(ek)rõl, akik június elsõ felében kaptak idõpontot szeptemberre, s azóta is várakoznak. Az viszont kétségtelen, a júliusban elõjegyzett betegek várakozási ideje a táblázat szerint legfeljebb pár nappal haladja meg a két hónapot.
Az idegsebészet megjelenítette a júniusi elõjegyzéseket is (betegségmegjelölés nélkül) ezek közül néhány szeptemberre szól.
Általunk értelmezhetetlen a nõgyógyászat táblázata, ahol bizonyos sorszám mellett a várható megjelenés idõpontja, azon túl pedig ez olvasható: ,,fenyegetõ vetélés”.

 

INFOLINE:
A B.-A.-Z. megyei kórház várólistái: www.bazmkorhaz.hu