Van új kór a napsugarak alatt – Vasárnap Reggel

A fiatal nőkre leselkedik leginkább a bőrrák veszélye. Évente félezer ember hal meg itthon a betegségben és a halálozási lista első helyén a 20-30 éves nők állnak, a 30-35 évesek körében pedig ez a kór a második helyet foglalja el – olvasható a Vasárnap Reggelben.

A Magyar Dermatológiai Társulat szekcióvezetője a lapnak elmondta, hogy évente csaknem kétezer új melanomás beteget regisztrálnak Magyarországon. Oláh Judit szerint az emberek nem veszik komolyan a bőrrák veszélyét. A melanoma esélyét nagymértékben növeli a túlzott napozás, a szoláriumozás, a világos bőr és a sok anyajegy – fűzte hozzá.
Szakemberek szerint évente egyszer érdemes átnézetni az anyajegyeket – ehhez háziorvosi beutaló sem kell -, de a bőrön talált bármilyen apró elváltozással bőrgyógyászhoz kell menni.

Az utóbbi évtizedekben robbanásszerűen megnőtt a betegek száma világszerte. Európában és Amerikában minden 100 ezer lakosból 15-17 embernél diagnosztizáltak melanomát, Ausztráliában ez az arány 30 százalék. A világon az összes rákos megbetegedés negyven százalékát a bőrrák teszi ki.