Friss hírek

2009.01.15. 19:58

Kórházban kezelésekre szorul Michal Kováč szlovák exállamfő

<p>Egy csehországi kórházban kezelik Michal Kováč ((mihal kovács)) volt szlovák köztársasági elnököt. Az önálló Szlovákia első, 1993 és 1998 közti államfőjénél a Parkinson-kór tüneteit észlelték. A Plus 7 dní ((plusz szegyem dnyí)) pozsonyi hetilapnak elismerte, hogy ennek, az idegrendszert megtámadó betegségnek a tünetei miatt jár orvosi kezelésekre az egyik brünni (Brno) kórházba.</p>

A közgazdász végzettségű, sokáig banki szakemberként dolgozó Kováč az 1989-es bársonyos forradalom után rövid ideig kétszer is szlovák pénzügyminiszter volt, 1992-ben pedig rövid ideig a cseh-szlovák parlament, vagyis a prágai Szövetségi Gyűlés elnöke.

Csatlakozott Vladimír Mečiar ((vlagyimír mecsiar)) 1991-ben megalakult Demokratikus Szlovákiáéárt Mozgalmához, majd az 1993-ban kormányzó Mečiar-párt révén a Csehországtól különvált Szlovákia első elnöke lett. Később szembekerült a hatalomból kibukó, az 1994-es választásokon azonban megerősödve visszatérő Mečiarral. Megbízatási ideje lejártával fokozatosan visszavonult az aktív közélettől, de pozsonyi rendezvényeken még időről időre részt vesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!