Van még munka a Bükkben

Akt.:
Faágak zárták el az Ómassára vezető utat
Faágak zárták el az Ómassára vezető utat - © Fotó: ÉM archív
Miskolc – Mintegy 7000 köbméternyi fa károsodott az erdőkben a tavaly decemberi ónos eső és jegesedés miatt.


Az Északerdő Zrt. Lillafüredi és Keletbükki Erdészeti Igazgatóságainak területén hatalmas károkat okozott a hirtelen lehullott ónos eső és a fákra fagyott csapadék. A társaság folyamatosan végzi a károk felszámolását, ennek nyomai láthatók az utak mentén és az erdőkben is. A nagy gondot az jelenti, hogy a veszteségek szinte teljes egészében természetvédelmi területeken jelentkeztek, ami a nemzeti parki engedélyek beszerzése miatt igencsak elhúzódik.

Heroikus küzdelem

Rövid idő alatt az erdészek az első, rendkívüli intézkedések nyomán már tél végén, tavasz elején kitermeltek mintegy 1500 köbmétert. A fontosabb közlekedési, turista- és erdészeti feltáró utak felszabadítása, valamint a különösen balesetveszélyes helyzetek felszámolása volt az elsődleges szempont.

A továbbiakban a nemzeti parki engedélyhez kötött termelések végrehajtásához szükséges papírok beszerzése volt a fő feladat. A munka folytatódott, és a tervek szerint mintegy 3000 köbméternyi faanyag termelése legkésőbb az év végére be is fejeződik.

Csaknem 2500 köbmétert tesz ki annak a kárt szenvedett, de nem kitermelendő faanyagnak a mennyisége, amit a természetvédelmi előírások szerint úgynevezett holtfaként vissza kell hagynunk a területeken.

ÉM-SZB


Eltakarítják, amit az ónos eső elpusztított a Bükkben

Miskolc – Mintegy 7000 köbméter faanyag károsodott az Északerdő Zrt. Lillafüredi és Keletbükki Erdészeti Igazgatóságainak területén a tavaly decemberi ónos eső és jegesedés idején. tovább »
hirdetés


hirdet�s