Van már víz a miskolci lakásokban

Szombat estére helyreállították a vízszolgáltatást Miskolcon és már csak néhány városszéli nyaralóban nincs víz. Mindössze két csőtörés volt és mostanra a víztározó feltöltését is elkezdhették. A borsodi megyeszékhely felén 4 napig voltak kénytelenek nélkülözni a vizet.

A vízszolgáltatást kedden este állították le Miskolcon, mert zavaros volt a víz. A leállás illetve a nyomás csökkenése péntekre már több mint 20 ezer háztartást érintett a városban. Az ÁNTSZ vizsgálata szombat reggelre fejeződött be, és ez azt állapította meg, hogy a víz nem szennyezett.

A MIVÍZ Kft. igazgatója, Vojtilla László a Független Hírügynökségnek elmondta: a rendszert azért kellett leállítani, mert kaolin került a hálózatba. A legnagyobb gondot azonban nem a zavaros víz, hanem a nyomáscsökkenés okozta. A tavaly rendszerbe állított monitoring bármilyen szennyeződésnél, amely átlép egy bizonyos határt, automatikusan leválasztja a rendszerről a víztározót. Mivel a miskolctapolcai medencéből látják el a borsodi megyeszékhely lakóinak kétharmadát, így elsősorban a magasabban fekvő épületekben, illetve a lakótelepek felső szintjein volt kisebb a nyomás.

Szombaton délelőtt 10 órakor adta meg a hatóság az engedélyt a miskolci vízszolgáltatás újraindítására és az esti órákra már csak 30 külterületi nyaralóban nem volt megfelelő víznyomás. Mindössze 2 csőtörés lassította a munkát, ám ezeket már helyreállították. A helyi víztározó feltöltését is elkezdhették a vízügyi szakemberek. Vasárnaptól már a kertekben is locsolhatnak, sőt a fürdőmedencékbe is lehet vizet tölteni – közölte Vojtilla László.