Régiségvásár Miskolcon – Van itt szinte minden: angyalkától a vasfazékon át a Buddha-szoborig

Akt.:
Régiségvásár Miskolcon – Van itt szinte minden: angyalkától a vasfazékon át a Buddha-szoborig
© Fotó: Ádám János
Miskolc – Nagy sikere volt az év első régiségvásárának. Sok emberrel találkoztunk és sokkal beszélgettünk.

Igazi fesztiválhangulat jellemezte a vasárnapi régiségvásárt Miskolcon. A szokatlanul enyhe időben sokan kijöttek nézelődni a főutcára. Volt enni- és innivaló, de még zene is.

Ha valami megtetszik, megveszem. Alkudni is lehet.” Szabó Csilla

A Sötétkapunál egy fiatalember hegedűjátékával szórakoztatta a nézelődőket némi bevétel reményében, a Villanyrendőrnél pedig egy másik fiatalember, mellén kokárdával Vidróczki-nótákat adott elő. Meg kell hagyni, színvonalasan.

Kicsik és nagyok

Mi a Kossuth téren kezdtük a nézelődést. Itt találkozunk Balogh János kisnyugdíjassal, aki nem régiségeket hozott, csupán régi tárgyakat: többek között terítőket, órákat, görkorcsolyát, női táskát. Egy széthajtott újságon elfér minden kincse.

vasar-07-aj

– Olyan dolgokat árulok, amiket otthon találtam. Egy kis felújítás után mind eladható. Nem mondom, hogy sokat lehet velük keresni. Van, hogy 5 ezer forintot, máskor semmit. De nyugdíj-kiegészítésnek azért jó – mondja János.

/kepek/8516892

Mellette Szovák István, igazi régiségkereskedő árulja portékáját: száz évesnél és régebbi darálók, lámpák, vasalók, öntöttvas-tárgyak. Megtudjuk: Debrecenből jött, 50 éves gyűjteménye van, de ide kincseinek csak egy töredékét hozta el. Kiderül, ő Európa egyik legnagyobb öntöttvaskályha-gyűjtője. Gyűjteményéből már a keszthelyi Festetics-kastélyban is rendeztek kiállítást. Nem tudunk vele tovább beszélgetni, mert egy fiatalemberrel kezd szakmai vitát a vaskályhák tisztításáról.

Szétválasztani

Belevetjük magunkat a forgatagba. Nehéz lenne olyan tárgyat megnevezni, ami nem található a miskolci régiségvásárban. Angyalkák, Buddha-szobrok, könyvek, üvegtárgyak, vasszerszámok és porcelánok. De látunk rengeteg festményt, és különleges gyűjteményeket is, például fényképezőgépekből vagy régi, orvosi műszerekből. Több vásárlót is megszólítunk, de kiderül, nem tudnak jól magyarul, Szlovákiából érkeztek.

vasar-26-aj

Egri László és Szabó Csilla azonban kazincbarcikaiak. Lászlót a régi fényképezőgépek érdeklik, elárulja, valószínűleg vásárol is majd egyet. – Ritkán jutok el a régiségvásárba, de nagyon tetszik. Sokkal jobb és gazdagabb, mint például a nyíregyházi. Itt az eladók is közvetlenebbek – mondja.

vasar-01-aj

Párja, Csilla azzal folytatja, hogy őt a festmények és a könyvek érdeklik, valamint azok a tárgyak, amelyek a lakás dekorációs elemei lehetnek. – Ha valami megtetszik, megveszem. Az a jó a vásárban, hogy alkudni is lehet. De az még jobb lenne, ha az igazi régiségeket és a bóvlikat külön helyen árulnák – vélekedik.

Fotó: Ádám János Fotó: Ádám János ©

Egy középkorú férfi, Kövesdi Lajos szigorúbb ennél. Szerinte a padláson talált bóvlikat nem lenne szabad beengedni a régiségvásárra, azoknak a Zsarnain lenne a helyük. Csak a város a bevétel miatt nem szelektál.

Először van itt

A ’60-as évek vasútmodelljeit nézegeti Garzó Csaba. Nem akar vásárolni, csak kíváncsi a kis vonatokra és mozdonyokra. Mint mondja, neki is van otthon terepasztala és TT modelljei, de nagyon régen rakta már össze. – Először vagyok a miskolci régiségvásáron, mert sokáig külföldön dolgoztam. Vegyesek a benyomásaim, igazi nagy értéket eddig nem láttam – fogalmazza meg.

Hegyi Erika


Szerethető alkotások

A Koffer Galériánál is megállunk néhány percre. A különleges stand Béres János képzőművészé. – Ha az ember a művészetéből akar megélni, akkor a régiségvársár piacképes megoldás. Így kikerülöm a galériákat és viszonteladókat, ami azt jelenti, hogy tisztességes áron tudom kínálni az alkotásaimat – mondja a képzőművész. Hozzáteszi: az igazsághoz hozzátartozik, hogy műveit ki kell egészíteni más tárgyakkal. Órákat, különleges sétabotokat, késeket és bicskákat is árul, melyek gyűjteményének darabjai.

– Igyekszem szerethető műveket készíteni, amelyek sok embernek tetszenek – fűzi hozzá.