Van igény a távhő-támogatásra

Sokan érdeklődnek a nyugdíjasoknak felkínált távhő-támogatás iránt a polgármesteri hivatalokban, nem csupán az érintettek köréből.

Hajdú-Biharban – a Napló információi szerint – Debrecenben, Hajdúböszörményben, Berettyóújfaluban, Hajdúnánáson, Hajdúszoboszlón és Püspökladányban vannak távfűtéses lakások. A megyeszékhelyen körülbelül 31 ezer, a többi településen összesen mintegy 3300 távhővel melegített háztartás található.

Sok érdeklődő – kevesebb érintett

A formanyomtatványokhoz a települési polgármesteri hivatalokban lehet hozzájutni. Hirdetményeken, szórólapokon, interneten hívják fel a nyugdíjasok figyelmét az önkormányzatok az igényelhető távhőtámogatásra, ám a tapasztalatok szerint az országos médiából sokan értesültek erről a lehetőségről.

A helyi ingyenes, minden háztartásba eljuttatott reklámújságban hirdették meg kedden Püspökladányban a nyugdíjasok távhő-támogatására vonatkozó lehetőséget, miután a kormányrendelet szövege megérkezett – tájékoztatott Keserű László, a város jegyzője.

Mindemellett az interneten is közzéteszik a tudnivalókat. Ladányban mintegy 600 távfűtéses lakás van, ám hogy ebből mennyiben élnek nyugdíjasok, megbecsülni sem tudta Keserű László. Mint mondta, erre jelenleg semmilyen felmérés nem áll rendelkezésre. Érdeklődők azonban már akadtak az utóbbi napokban. A kitöltendő formanyomtatványok szintén kedden lettek készen – tudtuk meg.

Nem sokan érintettek

Nagy érdeklődésről számolt be Ficsor László, Hajdúböszörmény jegyzője. Mint mondta, sokan teszik fel a távhőtámogatással kapcsolatos kérdéseiket a polgármesteri hivatalban, noha a városban viszonylag kevesen érintettek. Egyelőre olyanok is érkeznek, akik például tömb- vagy gázfűtéses otthonokban élnek. Böszörményben 210 távfűtéses lakás van, amelyeknek mintegy 10 százalékában élhetnek nyugdíjasok. Ők a társasházakban kifüggesztett hirdetményekről értesülhetnek a lehetőségről, s az önkormányzat szociális osztályán juthatnak űrlaphoz.

Évek óta segítenek

Hajdúszoboszlón is rengetegen keresték fel a hivatalt, köszönhetően a nagy sajtóvisszhangnak – mondta el Nagyné Kézi Éva, az egészségügyi és szociális iroda vezetője. Közülük talán a fele lehet az, akit valóban megillet ez a fajta segítség. A fürdővárosban körülbelül 1200 távfűtött lakás van, a bennük élő nyugdíjasok számáról azonban nincsenek adatok. Az irodavezető hozzátette: a lakásfenntartási támogatás keretében évek óta jelentős összeget osztanak ki fűtésre a rászorulók között.

Havi ezer-kétezer forint

Az érdekeltek október 31-ig kérelmezhetik, hogy a 2005. október 1. és a 2006. szeptember 30. közötti időszakra távhőtámogatást kapjanak. Azoknak, akik később nyújtják be a papírokat, a támogatás az ezt követő hónap első napjától jár. Az október és március között havi kétezer, a többi hónapra pedig ezer forintos segítséget azok a nyugdíjasok kérhetik, akiknek a havi jövedelme nem haladja meg a 74 ezer 100 forintot, vagy ha többen élnek egy háztartásban, akkor fejenként a 49 ezer 400 forintot.

A kérelemhez mellékelni kell az előző havi távhőszámlát és a nyugdíjszerű ellátásokról szóló bizonylatok másolatát. A dokumentumokat a települési jegyzőhöz kell beadni, aki a támogatás nyújtásáról határozatot hoz, az összeget pedig a nyugdíjfolyósítók utalják.

Ü.Sz.