Van elég tároló; egyelőre

A nagyszerű nyárvégi időjárás az elmúlt hetekben kifejezetten kedvezett a szántóföldi munkálatoknak.

A 30 ezer hektárnyi napraforgóból 25 ezer hektárt már levágtak a kombájnok, a termésátlag 2,1 tonna/ha. A kukorica-vetésterület alig több, mint 10 százalékával végeztek a gazdálkodók, eddig javarészt a saját részre , takarmányozási céllal történő aratás volt a jellemző. A növény nedvességtartalma 25-30 százalék között változik.

A megyei FM-hivataltól származó információnk szerint a burgonya-termőterület 80 százalékáról már felszedték a gumót, a hektáronkénti termésátlag (27 tonna) gyakorlatilag nem változott. A cukorrépa betakarítása a feléhez közelít, a növény átlagos cukortartalma 15 százalék, mennyisége pedig 50-55 tonna hektáronként.

Az őszi termésmennyiséget 800 ezer tonna körül valószínűsíti Kiss Zoltán, az FM-hivatal helyettes vezetője, aki elmondta, hogy raktározási gondok egyelőre nincsenek. Hajdú-Bihar raktárkapacitása közelíti az egymillió tonnát, amihez még hozzáadódnak a most épülő tárolóhelyek. A betakarítással párhuzamosan megy a vetés, valamint a talajelőkészítés. Őszi búzából például mintegy 20 ezer hektáron már a földbe került a mag.