Van, ami egyre olcsóbb

Van, ami egyre olcsóbb
A reptéri parkolás díjszabása sokkal alacsonyabb, mint azt korábban gondoltuk. Az elmúlt években a Budapest Airport rengeteget tett azért, hogy magát a reptéri parkolást népszerűbbé tegye.

Újabb szolgáltatások jelentek meg, ráadásul egyre kedvezőbb áron, így érdemes számba vennünk ezt a lehetőséget is, ha repülni készülünk.

A reptéri parkolás díjszabása elsősorban attól függ, melyik parkolózónát választjuk. A díjazást nagyban befolyásolja a kiszemelt parkoló és a terminál közötti távolság; minél közelebbi parkolózónát választunk, annál borsosabb árat kell fizetnünk, azonban ez a gyakorlatban kissé másként fest – hívja fel a figyelmet a bud.hu munkatársa. Elsősorban nem a közelséget kell megfizetnünk, hanem a parkoló jellegét: a rövid ideig tartó parkolás céljára kialakított zónák jellemzően a terminál közelében helyezkednek el, ezek azonban nem klasszikus parkolók.

Ezeket abban az esetben érdemes igénybe vennünk, ha rövid ideig szeretnénk várakozni, egyik szerettünket hoztuk ki a reptérre, esetleg elé jöttünk. A munkatárs szerint a céljuk elsősorban az, hogy a reptéri parkolás mindenki számára jó alternatíva lehessen, ezért elsősorban kiegészítő szolgáltatásként tekintenek rá, nem bevételi forrásként. Ez magyarázza, hogy a rövid ideig tartó parkolásokat a rendszer nem fizetteti meg, tehát egy gyors búcsúzás vagy köszöntés esetén a terminálhoz legközelebbi zónák ingyenesen vehető igénybe.

A megfelelő parkolózóna kiválasztása érdekében érdemes már az indulás előtt mérlegelni. A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében ajánlatos igénybe venni az online foglalási rendszert, így biztosak lehetünk benne, hogy a számunkra leginkább megfelelő zónában parkolhatunk. Alapvetően három szempontot kell figyelembe vennünk annak érdekében, hogy a számunkra leginkább megfelelő parkolózónát választhassuk ki. Mindenekelőtt fontos szempont lehet a kiválasztott parkoló távolsága a terminál épületétől.

Senki sem szeret nagy csomagokkal lófrálni, azonban tudni kell, hogy a reptéren transzferjárat áll rendelkezésre. Ha mégis a sétálást választjuk, azt teljes biztonságban tehetjük meg, hiszen a parkolókat biztonságos gyalogjárda köti össze a terminál épületével, így nem kell a gépkocsik között cikáznunk. Másodsorban érdemes figyelembe venni a kiszemelt parkóló felszereltségét, illetve a társított szolgáltatásait.

Egyes zónák esetében kiemelt biztonsági intézkedések, máshol kocsimosási lehetőségek állnak rendelkezésre. Harmadsorban pedig szem előtt kell tartanunk a zóna díjszabását is. Minél távolabbi zónát választunk, illetve minél kevesebb társított szolgáltatást igénylünk, annál olcsóbb árakkal találkozunk.

Ma már egyre több zónában találunk úgynevezett XXL parkolókat, ahol nagyobb méretű gépkocsikkal és minibuszokkal is parkolhatunk. A reptér vezetősége fontosnak tartja, hogy a lehető legtöbb lehetőséget biztosítsa az ilyen gépjárművekkel érkezőknek, ezért egyre több zónában alakítanak ki kifejezetten nagyméretű járművek számára fenntartott parkolóhelyeket.

Ráadásul ezek a parkolóhelyek ugyanolyan díjszabás mellett vehetők igénybe, mint a rendes méretű parkolók. Emellett számos olyan fejlesztéssel és szolgáltatással találkozunk a reptéri parkolás során, ami egyre vonzóbbá teheti a szolgáltatást. A reptér munkatársai jelentős energiákat fektetnek abba, hogy a reptéri parkolás magától értetődő választás legyen a gépkocsival rendelkezők számára.