Van, akit megvisel, míg mást feltölt a napfény Miskolcon

Akt.:
Szalóczy Kamilla (balról), Kádas Panna, Tóth Laura és Visnyovszky Enikő hűsítő italt választott
Szalóczy Kamilla (balról), Kádas Panna, Tóth Laura és Visnyovszky Enikő hűsítő italt választott - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A hegyekben kellemes a klíma , de a belvárosban tikkasztó hőség volt csütörtök délben.

Klimatizált plázákban és villamosokon is hűsölnek sokan. A panelházakban élők szenvednek a melegtől, éjjel és hajnalban szellőztetnek. Csökken az ember étvágya ilyenkor, ám a hideg gyümölcsleves és a dinnye népszerű nyári táplálék. A belvárosban volt, aki a párakapun keresztül járt-kelt, így nyert enyhülést csütörtökön a déli forróságban, de akadt olyan anyuka is, aki árnyékos fa alatt fagylaltozott kislányával. Egyesek újsággal legyezték magukat, míg mások koktélt szürcsöltek vagy turisztikai övezetekben töltötték szabadnapjukat.

– A hegyekben kellemesebb most, kint jártam Lillafüreden, csodálatos napom volt – osztotta meg velünk élményét Haraszti Miklósné, aki imád kirándulni.

Nehéz hűst találni ebben a melegben, Szabó Ákos Szilárd, Németh Erik és Köteles Tímea megtalálta az egyik megoldást.

Limonádé és meggyleves

– Nagyon megvisel a meleg – mondta a nagycsaládos édesanya, Sándor Sugár Eszter, aki épp negyedik csemetéjét várja.

– Izzadok, fáradok, rossz­­­ hajolni, a várandóságból fakadó nehézségeket tetézi a hőség – panaszolta, miközben hideg meggy- és céklalevest rendelt az egyik belvárosi étteremben.

A fiatal hölgyekből álló társaság viszont kifejezetten élvezte a meleget, limonádét kortyoltak és régi emlékeket elevenítettek fel az egyik vendéglátóhely teraszán.

Nemrég még osztálytársak voltak a lányok, akiket egyetemistaként messze sodort egymástól a sors. Évközben csak a világhálón váltottak szót, most próbálták bepótolni a lemaradást.

– Ketten jogászhallgatók lettek Miskolcon, mi viszont a fővárosban élünk – sorolta Szalóczy Kamilla, aki megyénkben élő szüleihez jött haza Göncre.

Juhári Andrea


A háziorvos javaslatai meleg időre

Legalább három liter folyadékra van szükségünk a hőségben. A hideg fagylalt és a jeges italok csak pillanatnyi enyhülést hoznak, viszont ha túlzásba visszük ezeket, könnyen kialakulhat a tüszős mandulagyulladás – szögezi le Szobeczki Csanád Csaba címzetes főorvos. – Célszerű langyos vizes borogatást alkalmazni, mert a párolgás hőt von el a szervezettől. Húsz-harminc percnél több időt ne töltsünk egy huzamban a napon, ha valaki a belvárosban jár-kell, néha térjen be klimatizált üzletekbe hűsölni. Ha odakint 30-40 fok van, az autóban ne nyomjuk le 20 fokra a hőmérsékletet, mert a szervezetünket megviselik a nagy váltások. Kerüljük a bányatavakat, és felhevült testtel ne menjünk vízbe, mert a hirtelen kialakuló izomgörcs még az igazán jó úszókat is veszélybe sodorhatja. Teljesen nem ajánlott elhagyni a vérnyomáscsökkentő szereket, de sokan megfelezhetik ilyenkor a dózist, mert melegben kitágul az érrendszer és leesik a vérnyomás.


Megkérdeztük: Hogyan viseli a hőséget?

Szatmári Zoltánné (64) nyugdíjas: Alig bírom, sok vizet iszom, lédús gyümölcsöket eszem. Nincs nagy étvágyam, de a hűvös görögdinnye jólesik. Próbálok kereszthuzatot csinálni és elsötétíteni a lakásban.

Losonczki Istvánné (68) nyugdíjas: Nekem ventilátor sem kell, jól szellőzik az otthonom. Keleti és északi fekvésű a lakásom. Nyáron rengeteg folyadékot fogyasztok. Meglátogattam a Hámorban élő barátnőmet.

Németh Alex (24) önkormányzati rendész: Otthon a ventilátor közelében hűsölök és sokat iszom. Várom a szabadnapom, hogy mehessek Csokival, a kutyámmal a tópartra. A nyéki tavakat mind a ketten kedveljük.

Lipták Noémi (28) tanuló: Imádom a nyarat. A tél, a hideg nem tesz jót nekem, a kánikulát jól viselem. Igyekszem árnyékban hűsölni és mellette olyan finomságokat iszom, mint ez a kiwiízű jégkásaital.

Kerepesi Helga (40) tanár: A pedagógusok többségének, így nekem is a nyár a kedvenc évszakom. Rengeteget iszom, víz nélkül el sem indulok otthonról. Napimádó vagyok, engem feltölt a fény.

Pongó Józsefné (74) nyugdíjas: Hajnali ötkor kelek és kinyitom az ablakokat, így hűtöm az otthonom. Igyekszem szép helyekre eljutni. Szeretem Tapolcát és Lillafüredet, az erdőt és a zöld tájat.


Budapest - Augusztus első hétvégéjén is sok napsütés várható, csak elszórtan lehetnek záporok. A kánikula is folytatódik, jellemzően 30 Celsius-fok felett alakulnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI...

Sokszor egy kis járdahűtés is segít
Miskolc - Sok folyadékkal, vizes törölközővel, legyezővel, árnyékkal és klímával a hőség ellen. Bár az előző napi eső után augusztus első napjának délelőttjén borult volt az idő, és a szél is fújt kissé megyénk nagy részén, mégis fullasztó meleg fogadta az utcára lépőket, délutánra pedig kisütött...

Juhász Dávid mentőápoló frissíti magát a védőitallal
Miskolc - A mentőszolgálat dolgozói életeket mentenek, miközben az ő szervezetüket is megterheli a forróság. A mentőautó személyzetének és igény esetén a betegnek is jár az ásványvíz, a miskolci állomásra több napra elegendő védőital érkezett, elsősorban megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással...

Hűsölhetünk a villamoson, de a locsolókocsi is hűti kicsit a levegőt – legalábbis egy ideig
Miskolc - Sokan térnek be hűsölni légkondicionált helyekre – plázákba, hipermarketekbe, szupermarketekbe – a kánikulai hőségben. Ezeknek a listája egyébként Miskolc honlapján is megtalálható, de tapasztalataink szerint a nagyobb városokban ma már nem nehéz úgy tervezni a napi rutint, hogy közben...

Forró Judit és Tóth Viktória próbál enyhet nyerni a fullasztó kánikulában a párakapunál
Miskolc - Jelentősen nőtt a hőség miatt a víz- és az áramfogyasztás, az enyhülésre még jó néhány napot várni kell. A tartós meleg miatt az ország egész területére másodfokú hőségriasztást adtak ki. Az egészségügyi szakemberek ilyenkor azt ajánlják, igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között...