Váltságdíjszerzés emberrablás nélkül

Kolumbiai bűnözők új módszert találtak ki arra, hogyan szedhetnek ki váltságdíjat gyanútlan áldozatokból, anélkül, hogy bárkit is el kellene rabolniuk, figyelmeztették a dél-amerikai ország lakosságát kedden.

A magukat telefonos operátoroknak kiadó bűnözők ráveszik a mobiltulajdonosokat, hogy kapcsolják ki telefonjukat egy időre, mert gond van a készülékkel, majd felveszik a kapcsolatot az átvert ügyfél családjával, váltságdíjat követelve.

A csalók két órát adnak az aggódó rokonoknak a kért összeg kifizetésére, még mielőtt az állítólag elrabolt ember visszakapcsolná telefonját – számolt be róla az ügyben nyomozást folytató rendőrség. A kolumbiai rendőrség figyelmeztette a helyieket, hogyha hasonló üzenetet kapnának, ne kapcsolják ki telefonjukat – inkább értesítsék a hatóságokat.

Kolumbia a világ egyik legveszélyesebb helyének számít az emberrablások miatt. Bogotát sokáig az emberrablások fővárosának tekintették. A helyzet 2001-ben volt a legrosszabb, amikor több mint háromezer embert raboltak el váltságdíjat követelve, azóta ez a szám folyamatosan csökkent, 2006-ban már csak valamivel több mint hatszáz eset történt.