Változtatnának a biztosítók – RTL Klub

Megszüntetné az év végi kötelezőbiztosítási-kampányt az alkuszokat tömörítő szervezet – értesült az RTL Klub Híradója. Helyette például a szerződéskötés évfordulóján, lehetne biztosítót váltani, úgy, mint most a cascónál. Az ötletet a nagyobb biztosítók támogatják, a kisebbek nem. Szakértők szerint egyébként ez valószínűleg megszüntetné az árversenyt, és emiatt drágulnának a díjak.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) még vizsgálódik. Tavaly csaknem félmillióan váltottak biztosítót, mert jobban jártak, ha más társasághoz szerződtek.

Az egyik alkuszcégnél most is folyamatos a munka, ám a kötelező felelősségbiztosítási kampányban, vagyis év vége felé megháromszorozódik a dolguk. Egyebek mellett éppen ezért, az adminisztrációs terhek miatt módosítaná a független alkuszok szövetsége a biztosító váltás szabályait.

“Rengeteg olyan reklám, marketing és kommunikációs kiadással jár ez az egész dolog, tehát nagyon nehéz ebben az egy hónapos kampányidőszakban ügyféloldalról is kiigazodni, hogy vajon melyik a legmegfelelőbb ajánlat” – mondta Mestyán András, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége, gépjármű biztosítási szekciójának elnöke az RTL Klub Híradójának.

A szövetség szerint több megoldás is van. Az egyik, hogy a kötelezőt, ugyanúgy, mint most a cascót, a szerződéskötés évfordulóján lehetne módosítani. A lehetőséget már a PSZÁF is vizsgálja. Az RTL Klub Híradójának nyilatkozó egyik biztosító támogatja az ötletet. De az még kérdés, hogy a díjakat továbbra is egységesen kellene-e közzétenni.

“Az Aegon azt támogatja elsősorban, hogy a díjhirdetés mégis egyszer, egy időpontban történjen meg” – mondta Bartók János, a társaság vezérigazgató-helyettese.

Az egyik kisebb egyesületnél is egyszerre jelentetnék meg az árakat, de ők meghagynák, sőt, kibővítenék a mostani kötelező kampányt ősszel.

“Ha mindenki a saját kötése általi évfordulóban kapná meg ezt a lehetőséget, nem tudnának odafigyelni, össze lennének zavarodva” – mondta Kiss Bálint, a MÁV Általános Biztosító Egyesületének elnök-vezérigazgatója.

Tavaly csaknem félmillióan váltottak biztosítót az év végén. A biztosítók ajánlatai között komoly eltérések vannak, kérdés, hogy a tervezett változtatás megszüntetné-e az árversenyt.Sporthírek