Változtatna az egyetemek, főiskolák finanszírozásán a szaktárca

Egyebek mellett a végzősök számától, illetve az elhelyezkedési mutatóktól tenné függővé a szaktárca az egyetemek, illetve főiskolák finanszírozását a jövőben. A finanszírozási rendszer átalakításáról jelenleg is egyeztetnek a szakma képviselőivel. A jogszabályi változások várhatóan áprilisban kerülnek a kormány elé, és ha a parlament is elfogadja, még a nyáron életbe léphetnek.

Az oktatási minisztérium teljesítményhez kötődő finanszírozási modellt szeretne a felsőoktatásban a fejkvóta helyett. Eddig ugyanis annyi pénzt kaptak az iskolák, ahány gyerek járt hozzájuk, és nem voltak érdekeltek abban, hogy minőségi oktatásra törekedjenek. A szaktárca ezért hamarosan minden intézmény számára egyértelművé teszi, milyen típusú teljesítményért mekkora összegű támogatást ad. A finanszírozási feltételek alapja egyebek mellett az lesz, hogy hány diák végez évente az adott iskolában, milyenek az elhelyezkedési mutatók, vagy éppen milyen konkrét tudományos eredményeket tud felmutatni az intézmény – mondta el a Független Hírügynökségnek Arató Gergely, a szaktárca államtitkára.

Az elképzelések között szerepel az is, hogy a jövőben egy oktatónak csak egy főállása lehetne. Ez azt jelenti, hogy egy tanár csak egy intézményhez adhatja a nevét – de másodállásban továbbra is tarthat máshol órákat – mondta az államtitkár. A munkaerőpiac igényeinek megfelelően tovább fejlesztenék a pályakövetési rendszert is.