Változnak az adóterhek, kevesebb lesz az állami kiadás

Szerdától csökken a munkáltatói és a vállalkozói járulék, emelkedik a személyi jövedelemadó alsó sávhatára, ugyanakkor nő az általános forgalmi adó általános kulcsa és a jövedéki adó. A kormány válságkezelő intézkedései között az állami kiadások csökkentése is szerepel, így csökkenti a többségi állami tulajdonú vállalatok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak tiszteletdíját, július 31-től pedig a tagok száma is csökkeni fog.

Az adózás szabályainak egyik legfontosabb változása, hogy megemelik a személyi jövedelemadó alsó sávhatárát 1,7 millió forintról 1,9 millióra. Az intézkedés 2009. január 1-ig visszamenőleg is érvényes. Az adókulcsok és az adójóváírás szabályai változatlanok maradnak, így aki legalább havi bruttó 159 ezer forintot keres, annak havonta három, éves szinten pedig 36 ezer forinttal marad több a zsebében. Az átlagbért kereső munkavállalók fizetése a korábbi nettó 122.215 forint helyett júliustól nettó 125.215 forint lesz. A sávhatár eltolása miatt a kormány számítása szerint összességében 41 milliárd forinttal több marad a munkavállalóknál.

Csökken a munkáltatói és a vállalkozói járulék is. Előbbi a minimálbér kétszereséig minden vállalkozás számára 32 százalékról 27-re csökken. Az öt százalékpontos csökkenés akkor is érvényesül, ha valaki olyan foglalkoztatási kedvezményeket is igénybe vesz, mint például a Start, vagy a Start Plusz program. Becslések szerint az intézkedéssel 81 milliárd forint marad a munkáltatóknál, amit munkahelyek megőrzésére vagy újak létrehozására fordíthatnak. Ezzel összhangban a vállalkozói járulék is csökken: a korábbi 4 százalék helyett 2,5 százalékot kell befizetni a minimálbér kétszereséig.

Az egyszerűsített vállalkozói adó alkalmazásának bevételi értékhatára 1 millió forinttal, vagyis 26 millió forintra emelkedik, az ÁFA általános kulcsa pedig 20 százalékról 25 százalékra változik. Ez alól kivételt jelentenek a tej és tejtermékek, az ízesített tej, a gabona, liszt, keményítő, vagy tej felhasználásával készült termékek. Ezeknél a termékeknél 2 százalékponttal, 18 százalékra csökken az általános forgalmi adó. A jövedéki adótételekre is több teher jut: a benzin és a gázolaj esetében 5,50 forinttal nő az adó, az alkoholoknál pedig 6-7 százalékos az emelkedés. A cigaretta esetében a tételes adó egy szálra vetítve 8,405 forintra nő.

A kormány az állami kiadásokat is csökkenti: a többségi állami tulajdonú vállalatok igazgatóság és felügyelőbizottsági tagjainak tiszteletdíja kevesebb lesz, ami havi szinten 35 millió forint megtakarítást jelent. A tagok számát egyébként 182 fővel lesz kevesebb július 31-től, ami újabb 19,3 millió forint kiadás-csökkentést jelent.