Helyi közélet

2011.08.09. 09:55

Jár-e türelmi idő az autósnak?

Miskolc - Olvasóink parkolással kapcsolatos kérdéseire kerestünk választ.

Miskolc - Olvasóink parkolással kapcsolatos kérdéseire kerestünk választ.

„A városi rendőrkapitányság előtt parkoltam a múlt héten. Vettem parkolójegyet, amiről tudtam, hogy mikor jár le, ezért amikor elérkezettnek láttam az időt, kiszaladtam az épületből és pénzt dobtam az automatába. Amikor az új jeggyel az autómhoz értem, már ott voltak az ellenőrök, akik azt mondták, hogy amióta mobiltelefonnal is fizetni lehet a parkolásért, nincs »türelmi idő«, vagyis nem kell kivárniuk az öt percet: ha lejárt a jegy, azonnal büntethetnek. Nem bosszantana annyira a dolog, ha nem azzal töltöttem volna az időt, hogy pénzt váltatok, amiből az újabb parkolási díjat fizettem ki”, panaszolta egyik olvasónk.

Van vagy nincs türelmi idő? – tettük fel a kérdést Perecsenyi Attilának, a Régió Park Miskolc Kft. ügyvezető igazgatójának, aki elmondta: ha valaki egy óránál rövidebb időre váltott parkolójegyet, arra öt percet, ha hosszabb időre, akár negyedórát is várnak a parkolóőrök, mielőtt megbírságolnák. Arra kérte olvasónkat, hogy jelezze felé írásban a problémát, és ha valóban nem telt el öt perc az ellenőrzés időpontja és az új jegy megváltása között, méltányosságból intézkedik a bírság törléséről.

Vasárnap Tapolcán

Egy másik olvasónk arról panaszkodott, hogy Miskolctapolcán parkolt vasárnap, de csak akkor jött rá, hogy e napon nem kell parkolási díjat fizetnie, miután már mobiltelefonon bejelentette a parkolás kezdetét. Mivel nem kapott visszaigazolást, ebben annak megerősítését látta, hogy tényleg díjmentesen várakozhat vasárnap. A meglepetés akkor érte, amikor négy órával később üzenetet kapott, hogy a maximális várakozási idő letelt.

Felmerült a kérdés: ha valaki a saját figyelmetlensége miatt olyankor fizet a parkolásért, amikor az különben díjmentes lenne, visszakérheti-e a pénzét? Perecsenyei Attila elmondta: Tapolcán vasárnap sem ingyenes a parkolás, tehát olvasónk helyesen tette, hogy fizetett. Ám ha a mobil parkolási rendszer annak ellenére elszámolta a parkolási díjat, hogy annak nem volt alapja, akkor a rendszer nem megfelelően működik – ezért a parkolási cég vezetője ígéretet tett rá, hogy intézkedik, hogy vizsgálják meg a mobil díjfizetés rendszerét, ez ne fordulhasson elő.

ÉM-SZP


Idézet a miskolci parkolási rendeletből

„Amennyiben a gépjármű üzemben tartója az ellenőrzés időpontjában érvényes parkolójeggyel rendelkezett, és az általa vásárolt parkolójegy érvényességének kezdő időpontja és az ellenőrzés időpontja között nem telt el 5 percnél hosszabb idő, az ellenőrzés napjától számított 5 naptári napon belül a parkolás üzemeltető ügyfélszolgálati irodájában a parkolójegy bemutatható”.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában