Multimédia

2010.07.14. 10:19

Számítógéphűtés a nyári melegben

<p>Ebben a nagy melegben nem csak magunkat kell folyamatosan hűteni, hanem gondolnunk kell a számítógépünk hűtésére is.</p>

Magyarországot is elérte a nyár. Tikkasztó hőség nappal és majdnem ugyanolyan meleg este is. Ebben a nagy melegben nem csak magunkat kell folyamatosan hűteni, hanem gondolnunk kell a számítógépünk hűtésére is. Utána jártunk milyen praktikák állnak szolgálatukra, ha hidegen szeretnénk tartani asztali és hordozható eszközeinket.

Internetes böngészésünket a mobilx oldalán kezdtük, ahol a hűtésre szolgáló eszközök egész tárháza fogadott minket. A különböző alkatrészekhez különböző hűtőeszközök tartoznak. Könnyen megtalálhatjuk a kívánt terméket az adott hardver hidegen tartásához. De melyek azok a belső részegységek, amelyeknek igazán fontos a hűvös levegő?

A mobilx (Debrecen Kossuth u. 8.) munkatársai segítségével 3 hardver hűtését és annak legjobb eszközeit gyűjtöttük össze. A három legfontosabb eszköz a processzor, a merevlemez és maga a ház. Kezdjük a legfontosabb részegységünkkel, a processzorral.

 

Processzorhűtés

Sokan nem tudják, hogy a CPU hőmérsékletének emelkedésével romlik a teljesítmény, az élettartam és rosszabb esetben  leálláshoz is vezethet, ha nem megfelelő hűtést biztosítunk számára. Ideális esetben processzorunk 30 és 55 Celsius fok közt ingázik, attól függően, hogy mennyire terheljük azt. Fontos tudnunk, hogy a maximum hőfok 72 Celsius fok, aminél már maradandó károk is keletkezhetnek.

A két nagy processzorgyártó cég az Intel és az AMD foglalataira kifejlesztett gyári eszközök nem minden esetben tudnak megbírózni a nagy hőséggel. A sok cooler közzül kiragadtuk azokat az eszközöket, amelyek szinte mind a két gyártó processzoraira felszerelhetőek. Két igazán jó hűtőbordán akadt meg a szemünk: a Thermaltake Volcano V1 és a Thermaltake ISGC 300-on. 

Mindkettő igazán jó hűtést biztosít a CPU-nak és mindezt halkan teszik, ami nagyon fontos, ha nem szeretnénk, hogy az asztali számítógépünk sugárhajtómű módjára visítson. A jó hővezető képesség elengedhetetlen, így ezek réz maggal és hő elvezető csővel rendelkeznek. A Volcano néven kiadott termék 11cm-es ventillátora 1300 ~ 2000 RPM (fordulat/perc) közt forgatja a levegőt a réz bordák közt és ezen felül még jól is néz ki, így ha ablakos házunk van, igazán feldobja annak kinézetét.

 

Számítógépház ventillátor

Természetesen processzorunk és merevlemezünk hőmérsékletét nagyban befolyásolja házunk hátuljára, oldalára és elejére felszerelt coolerek is, hisz ezek keringetik meg azt a levegő mennyiséget, amelyet a hardverhűtők fújnak tovább a részegységre. Különböző ház ventillátor márkák, méretek, kinézetek közül kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a Thermaltake és a Cooler Master coolerek.

A Thermaltake egyik legszembetűnőbb eszköze a Thermaltake A2460 Cyclo Flash, ami egy 12 cm-es ventilátor, olyan design elemekkel, mint a Thermaltake logó kiírás és környezete hőmérsékletének és zajszintjének kijelzése.

 Akinek nem fontos a csillogó-villogó design, de mégis szeretnének jobb hűtést biztosítani a házuknak, annak a Cooler Master 8 és 12 centiméteres ventillátorait ajánljuk, amely kapható fekete vagy áttetsző változatban is.

 

Merevlemezhűtés

Merevlemezünk hőmérsékletét is érdemes alacsonyan tartani, a túlmelegedés akár adatvesztéssel is járhat. A HDD hűtésére szolgáló eszközök nem túl drágák és könnyen felszerelhetőek általában a hardver aljára. A rajtuk található ventilátorok, kicsik és halkak, így csöndesen tudják biztosítani a megfelelő hőmérsékletet. Választásakor fontos, hogy a merevlemezünk méretének megfelelőt válasszunk.

 

 Vízhűtés

Azoknak a nem átlagos felhasználóknak, akik szeretik a maximum teljesítményüket kihozni számítógépükből, de nem szeretnék egyáltalán hallani a ventilátorok zúgását, azoknak is van megoldás, ami nem más, mint a vízhűtés.

A vízhűtés előnye, hogy akár egyszerre több eszközünkre is felszerelhető a megfelelő toldalékokkal, így egy eszköz gondoskodik minden elem hűtéséről. Lényege, hogy egy keringető rendszer segítségével a hűtőbordát a hűtőfolyadék segítségével tarthatjuk teljesen hangtalanul hűvösen.

 

Laptop hűtés

A hordozható számítógép használóinak is van megoldás a laptopjuk, netbookjuk hűtésére. Passzív és aktív megoldás is létezik. Általában egy pad, amire laptopunkat helyezve több levegőt jutathatunk a szorosan összerakott hardverek közzé. Ilyen pad a CoolerMaster Notepal U1, amely alumíniumból készült a jobb hőelvezetés érdekében és nem tartalmaz zajkeltő elemeket. Méretét tekintve 14 collos laptopokhoz lett kifejlesztve.

De vannak felszerelhető eszközök is ilyen a Spire Pacific Breeze II notebook hűtő, ami a laptop alá-mögé szerelhető. A 260 x 100 x 26 mm méretű eszköz két 7cm-es ventilátora irányítja a friss levegőt hordozható eszközünk belsejébe. Ideális választás kisméretű notebookok hűtéséhez.

Természetesen nagyon fontos, hogy ha nem értünk hozzá kellőképpen, akkor kérjük ki szakértők véleményét az adott eszköz hűtéséről és a hűtés beszereléséről. Reméljük cikkünkkel hozzájárultunk ahhoz, hogy hűvösebb levegő jusson számítógépük részegységeire és elviselhetőbb legyen a nyári hőség.

Még több praktikus hűtő eszköz és információ található az alábbi linken: számítógéphűtés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!