Változik a fogyatékkal élők foglalkoztatása

Két év múlva már csak nyilvántartásba vett munkáltatók vehetnek fel állami támogatást megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. Az új igénylők azonban már 2006 január elsejétől csak így kaphatnak állami segítséget.

Az erről szóló kormányrendelet már elkészült – jelentette be az MSZP-frakció szociális fordulat munkacsoportjának tagja kedden Budapesten. Németh Erika elmondta: az akkreditációval ellenőrizhető, hogy a munkáltatónál megvan-e minden feltétel a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához. Az akkreditáció öt évre adható és folyamatosan ellenőrzi majd az Állami Foglalkoztatási Szolgálat. Ha a munkáltató nem felel meg az előírásoknak, akkor előbb felszólítják majd a hiba kijavítására, végső esetben pedig vissza is vonhatják tőle az akkreditációt.

A múlt szerdán elfogadott rendelet értelmében november elsejétől vetethetik nyilvántartásba magukat a cégek. Az állami támogatásnak új igénylők esetében már 2006 január elsejétől feltétele lesz az akkreditáció, az összes társaságra azonban csak 2007 júliusától lesz kötelező az új szabály. Novembertől a támogatási rendszer is változik.

A bérek mellett a foglalkoztatási költségek egy részét is megtéríti az állam, valamint bővül a támogatható cégek és foglalkoztatottak köre is. Eddig csak az után lehetett támogatást felvenni, akinek a munkaképessége legalább 40 százalékkal csökkent, novembertől azonban az után is lehet, akiknek munkaképessége kevesebb mint 40 százalékkal csökkent, de rehabilitáció nélkül nem foglalkoztatható tovább.

További változás, hogy eddig csak legalább 20 főt foglalkoztató szervezetek kaphattak támogatást, a jövőben azonban a egyéni vállalkozók, valamint a kis- és középvállalkozások is részesülhetnek állami támogtásban.