Változhat a receptnélküli gyógyszerek ára

Hétfőtől olcsóbban kell adniuk a patikáknak azokat a vénynélküli gyógyszereket, amelyeket kedvezményes áron szereztek be a nagykereskedőktől.

A technikai megvalósítás sok gyógyszerésznek fejtörést okoz, eddig ugyanis a recept nélkül kapható patikaszerek ugyanannyiba kerültek.

Kérdés, hogy ki milyen módszert választ. A Magyar Hírlap által megkérdezett fővárosi patikavezető például új szerződést kötött a nagykereskedővel, amelyben minden kedvezményes lehetőségről lemond.

Úgy véli, olyan sokfélék és esetlegesek az engedmények, hogy szinte lehetetlen továbbadni a betegeknek. Jóformán mindennap újra kellene árazni valamit, és ehhez újabb adminisztrátorokat kellene alkalmazni – magyarázta. A Magyar Gyógyszerész Kamara szerint például ezért is meg kellett volna tartani az egységárakat, de a szervezet elnöke azt mondta a lapnak: betartják a szabályozást.

Egyes vélemények szerint az új jogszabály miatt előnybe kerülhetnek a nagy patikaláncok, hiszen minél többet vásárolnak, annál nagyobb kedvezményt kaphatnak a nagykereskedőtől, így olcsóbban tudják adni a készítményeket. Azt, hogy milyen eltérések lehetnek a gyógyszertárak árai között, megbecsülni is nehéz, de szakértők szerint tíz-húsz forintnál nem lesznek magasabbak.