Változatos módszerekkel küzdenek a hőség ellen Miskolcon

Walthauserné Ibolyának a ventillátor segít a forróság elviselésében
Walthauserné Ibolyának a ventillátor segít a forróság elviselésében - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A kuncsaftok mellett a piaci kofák is szenvednek a forróságtól.

A Búza téri piacon jártunk, ahol az árusokat kérdeztük, hogyan védekeznek az extrém időjárás ellen. A legkülönfélébb megoldásokkal találkoztunk. Sokan hideg vízzel borogatják magukat, vannak, akik lábat áztatnak, ventilátort hoznak magukkal, vagy több folyadékot, gyümölcsöt fogyasztanak.

Szeretem a nyarat, ezért engem nem zavar annyira a hőség.” Kubiczki Ferencné

– Sajnos nagyon meleg van. A levegő forró és nincs légmozgás, mert alacsonyak a tetők. Sok folyadékot iszunk és közben megy a ventilátor. A vásárlók, úgy néz ki, hogy teljesen átálltak a délelőtti vásárlásra. Körülbelül 11-ig van forgalom, és utána nagy csönd. Összesen hat-nyolc órát töltök itt, de ha nem bírom a meleget, akkor hamarabb hazamegyek, mert az emberi szervezet számára már nehezen elviselhető a hőség – osztotta meg velünk Walthauserné Ibolya.

Felmelegedik a lemeztető

Balogh Anita körülbelül négy órát tölt naponta a piacon, így valamivel jobban viseli a forróságot.

– Ahogy mindenhol, itt a piacon is hőség van. A lemeztető nagyon magába szívja a meleget, de annak sem jó, aki az aszfalton helyszínel a ­baleseteknél, ezért nem panaszkodom. Naponta nagyjából négy órát töltök itt változó napszakokban, ami azért bírható. Igyekszem sok ­folyadékot inni, hideg gyümölcsöket enni és szeretem bevizezni a hajamat – foglalta össze.

Kubiczki Ferencné, Vera néni veterán lángossütőnek mondható.

Lángossütőben

– Szeretem a nyarat, ezért engem kevésbé zavar a hőség. Itt a lángossütőben már megszoktam a forróságot. A szódát nem szeretem, de sok hideg vizet iszunk és bevizezzük a kezünket, ahogy tudunk, védekezünk a meleg ellen – mondta.

A piacról kilépve a párakapunál feltűnt, hogy folyamatosan folyatják a vizet. A hőségben többen szenvednek a vízhiánytól, így ez az eljárás első látásra pazarlásnak látszott.

A helyszínen megtudtuk, hogy a vízkínáló fiatalok már több megoldással kísérleteztek. Kezdetben előre elkészített vizespoharakat kínáltak, de ezekben pár óra alatt felmelegedett a folyadék. Az emberek panaszkodtak rá, hogy a csőből is meleg víz folyik, amit csak úgy lehet hidegen tartani, ha folyamatosan cserélődik.

ÉM-DA


Végső Katalin kislányaival, Veronikával és Vandával. Katalin szerint a legjobb, ha a kánikulában egész nap pancsolunk
Miskolc - A kánikulában figyeljünk gyermekeinkre, idős, beteg hozzátartozóinkra. Ügyeljünk az állatokra is! Folytatódik a kánikula, ezen a héten is 30 fok felett tetőznek majd a csúcshőmérsékletek. Nagyon fontos, hogy az extrém melegben vigyázzunk magunkra, de idős hozzátartozóinkra és gyermekein...

Illusztráció
Budapest - Országszerte továbbra is tartós hőségre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez kedden reggel eljuttatott veszélyjelzésük szerint Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van é...

Budapest - Az év eddigi legmelegebb hete jön - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán. Az írták: szerdától péntekig jó eséllyel meghaladja a hőmérséklet az év eddigi legmagasabb maximumát (36,6 Celsius-fok), amelyet július 29-én Budakalászon mértek. Az még...

Csokoládé, tojás és víz - Teszteltük a kánikulát
Miskolc - Fél óra alatt 45,3 fokig emelkedett a hőmérséklet a forró tetőn. Szerkesztőségünk tetején kipróbáltuk, hogy milyen hatást fejt ki az extrém meleg. Kísérleti alanyaink egy csokoládé, egy felütött tojás és egy pohár víz voltak. Csúfos véget ért történetük... Több mint egy hete tart a ká...