Változatlanul 8 százalék a jegybanki alapkamat

Változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 8 százalékos szintjét hétfői ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa – jelentette be az ülés után Simor András, a jegybank elnöke. A tanács szerint lehetőséget adhat az irányadó kamat mérséklésére, ha az ország kockázati megítélése tartósan javul és az inflációs folyamatok is megengedik.

A Monetáris Tanács értékelése szerint az elmúlt hónapban beérkezett információk vegyes képet mutatnak a magyar gazdaságról. Az első negyedévben voltak kedvező inflációs jelek, ugyanakkor márciusban a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a nem tartós iparcikkek és a feldolgozott élelmiszerek árai. Az emelkedés átmeneti vagy tartós jellegének megítéléséhez azonban további információk szükségesek – ismertette Simor András a döntés indoklását.

Továbbra is bizonytalanság forrása a bérek emelkedése, különösen a versenyszférában. Az emelés mértéke csökkent ugyan, de a növekedési ütem még mindig magas.

Javult viszont áprilisban a befektetők kockázatvállalási hajlandósága. A tanács szerint lehetőséget adhat az irányadó kamat mérséklésére, ha az ország piaci megítélése tartósan javul és az inflációs folyamatok is a várakozásoknak megfelelően alakulnak.