Változások november 1-től

Sok fontos változás lép hatályba keddtől. Többek között változik a Fészekrakó program korhatára, a munkanélküli ellátás és ügyfélközpontúbbá válik a közigazgatás.

Keddtől változik a Fészekrakó program korhatára. Kedvezményes állami hitelt a jelenlegi 30 helyett, 35 éves korig lehet majd felvenni a megfelelő önerővel rendelkező pároknak és gyermeküket egyedül nevelő szülőnek. Így a jövőben 208 ezerről 476 ezerre nő azok száma, akik igénybe vehetik a Fészekrakót.

Változik a munkanélüli ellátás is. Először is nem a mindenkori öregségi nyugdíj minimum, hanem a mindenkori minimálbér alapján fogják kiszámolni. Másodszor egy három lépcsős álláskeresési támogatássá változik a juttatás. Az első három hónapban az álláskereső kiemelten magas összeget, akár a minimálbér 120 százalékát – azaz jelenleg 68 ezer 400 forintot – is megkaphatja.

A következő hat hónapban már csak a minimálbér 60 százalékára tarthat igényt, majd ezután további három hónapig már csak a 40 százalékára. Az új támogatási rendszer célja az álláskeresés ösztönzése. Aki öt évvel nyugdíj előtt válik munkanélkülivé, az jogosult lesz nyugdíjig megkapni az álláskeresési segélyt.

Egyszerűbbé válik az ügyintézés is keddtől. Az új közigazgatási eljárási szabályok szerint már nem az ügyfélnek kell majd a szükséges igazolások után szaladgálnia, hanem a hivataloknak kell beszerezniük azokat. Olyan adatokat sem kérhetnek az ügyféltől, amelyek más hatóságnál már szerepelnek. Ha a hivatalok nem tartják az ügyintézési határidőt, akkor szervezet vezetője szankciókra számíthat.

Az ügyfeleknek is tartaniuk kell magukat a szabályokhoz. Aki nem jelenik meg egy idézésre például, az komoly bírságra és többletköltségre számíthat például. A büntetés összege ötezertől akár 500 ezer forintig is terjedhet.

Novembertől csökken a tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) összege, 3450-ről 1950 forintra. Az eho a kormány tervei szerint 2006 novemberétől szűnne meg teljesen.

Az igazságügyi tárca telefonos jogsegély-szolgálata vonalainak számát az eddigi négyről 30-ra emelik. Az október elseje óta működő 06-80-24-44-44-es számra ugyanis egy héten több mint 14 ezer hívás érkezik. A jogsegély vonal ingyenes és éjjel-nappal elérhető.

Több egészségügyi vonatkozású változás is hatályba lép kedden. Nem vállal felelősséget tovább az állam a védőoltások szövődményei miatt. Ha sem az orvos, sem a gyártó felelősségét nem állapítják meg, az állam nem fog már kártérítést fizetni.

Megjelenik az Európai Egészségbiztosítási Kártya is. Mostantól ezzel lehet Svájc kivételével, minden európai országban sürgősségi betegellátást igénybe venni. Ez a műanyag dokumentum váltja fel az E11-es nyomtatványt. A kártya egy évig érvényes, kivéve a nyugdíjasoknak, akiknek 3 év, és a 17 évnél fiatalabbaknak, akiknek 17. életévük betöltésével jár le az érvényessége. Belföldön nem fogja helyettesíteni a TAJ-kártyát.