Változások az Új Magyarország Fejlesztési Tervben

Befejeződtek a tárgyalások az Új Magyarország Fejlesztési Tervről Brüsszel és Budapest között. A programok közötti pénzügyi mozgás nem éri el a 2 százalékot sem, miközben továbbra is 7000 milliárd forint marad a következő 7 évben lehívható keret nagysága. A tervek szerint több pénz jut majd a foglalkoztatás és a gazdasági növekedés céljainak elérésére, miközben az eredetileg tervezettnél kicsivel kevesebb a közlekedésfejlesztésre – derül ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tájékoztatójából.

A teljes lehívható keret továbbra is mintegy 7 000 milliárd forint. További, körülbelül 1 300 milliárd forintos támogatási keret áll majd rendelkezésre a következő hét évben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium gondozásában készült Új Magyarország Vidékfejlesztési Terven keresztül.

A tárgyalások eredményeként 16 milliárd forinttal több jut gazdaságfejlesztésre, miközben 32 milliárddal többet fordítanak az emberi erőforrás fejlesztési programok fejlesztésére. Környezetvédelmi beruházásokra 86 milliárd többletforrás áll rendelkezésre, de emelkedik a közigazgatási reform finanszírozására fordítható összeg is. Az eredetileg tervezett teljesítménytartalékot felosztották az egyes operatív programok között.

18 milliárd forinttal kevesebb jut közlekedésfejlesztésre és 11,3 milliárddal csökkentik a Közép-Magyarországi Régió programjára lehívható összeget. Ezzel összességében nem csökken a régióra jutó támogatás, mert a programból kivont forrás régiós humánfejlesztésre fordítható.

Az átcsoportosítások hatására 2 százalékkal nő a humán fejlesztések aránya az infrastrukturális beruházásokkal szemben.

Az Európai Bizottság és a magyar kormány tárgyalásai alapján Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy a közlekedésfejlesztési pénzek több mint a fele környezetbarát közlekedési módok fejlesztését szolgálja majd. Ezzel együtt a források legfeljebb egynegyedét lehet gyorsforgalmi út fejlesztésre felhasználni.

Nagyobb hangsúlyt kapott az anyagban a nemek közti esélyegyenlőséggel, klímaváltozással és fenntarthatósággal kapcsolatos szempontok, valamint a roma társadalmat érintő komplex fejlesztések bemutatása.

Erősödött a kis- és középvállalkozások (kkv) támogatásának lehetősége a gazdaságfejlesztési programban. Az operatív programok tárgyalásainak lezárása várhatóan idén nyár közepéig megtörténik.Sporthírek