Változások a gyümölcstermesztésben

Újfehértó – Elnökségi ülést tart az Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (ÉKASZ-Szakmaközi Szervezet) szerdán Újfehértón.

15:33: A kertészet, mint uniós mostohagyermek

A harmadik országokból származó olcsó zöldség és gyümölcs importjának engedélyezése főként a hazai gazdálkodókat sodorja veszélyes versenyhátrányba, de az Európai Unió kertészete is megsínyli az importot.

Az Európai Unió nem csak az újonnan csatlakozott országok kertészeti ágazatával bánik mostohagyerekként: az „EU 15”-ök agráriuma is elszenvedi azt a versenyhátrányt, amit a harmadik országokból származó olcsó zöldség és gyümölcs importjának engedélyezése okoz.

Erről Bodnár József, az ÉKASZ elnöke beszélt a szervezet elnökségi ülésén. Utalt arra, hogy a 4-500 forintos napi munkaköltségű termékekkel szemben az EU egyetlen tagállamának termelői közössége sem lehet versenyképes. A saját munkaerőpiac védelmének hiányán túl ebben további veszélyforrás, hogy az uniót elárasztó élelmiszerek előállítási folyamata nem ellenőrizhető, vagyis a minőséggel gyakorta akadnak problémák.
Az ÉKASZ-Szakmaközi Szervezet idei feladatainak tervezésében erős korlátozó tényező a már említett gyengülő anyagi háttér. A szakmai szervezet arra törekszik, hogy ennek ellenére a lehetőségeihez mérten folytassa munkáját: az ágazatot érintő adatok gyűjtését és továbbítását az agrárkormányzathoz illetve az ágazat szereplőihez, valamint az érdekegyeztetést és a szervezettségi szint növelését.

11:10: Szűkülő költségvetéssel, rohamosan apadó anyagi forrásokkal kénytelen gazdálkodni az ÉKASZ, mely a térség almatermesztői, feldogozói és kereskedői körének érdekegyeztetését hivatott végrehajtani. Súlyos gondot okoz a szervezet életében, hogy évek óta elhúzódó és mindinkább behajthatatlannak tűnő kintlévőségeket görget maga előtt a be nem fizetett tagdíjak miatt. Ez a tény, illetve a gyakorlatilag megszűntetett állami támogatás és szűkülő pályázati lehetőségek meglehetősen eszköztelenné teszik a szervezetet.

Ugyanakkor az egyre nehezebb körülmények mellett is számos kezdeményezés, az almatermesztés korszerüsítését és a gyümölcsfogyasztás népszerüsítését ösztönző kezdeményezés fűződik az ÉKASZ nevéhez. Az elmúlt évben elvégzett munka értékeléséből kiemelhető a hagyományos őszi, Nyírségi Ősz keretében megtartott Almanapok rendezvénye, tanulmányok készítése az értékesítés biztonságának növelésére.

10:16: Elnökségi ülést tart az Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (ÉKASZ-Szakmaközi Szervezet) szerdán az Újfehértói Kutató Állomás központjában.

Itt beszámoló hangzik el a szervezet 2006. évi tevékenységéről és gazdálkodásáról, és szó lesz többek között a gyümölcstermesztés és forgalmazás terén várható változásokról.

– Nyéki Zsolt –