Válság és vámügy – vámhatóságok az üzleti szféra megsegítéséért

Az üzleti szféra helyzetének megkönnyítése, partnerség a vállalkozókkal a vámhatóságok 2010-es évi egyik fõ feladata a Vám Világszervezet szerint. A témáról kedden tartottak szakmai konferenciát az uniós vámhatóságok, szakmai szervezetek Budapesten. A vámhatóságok az ügyintézés felgyorsításában tudják segíteni a kereskedelmet, Walter Deffaa, az Európai Bizottság Vám- és Adóügyi Fõigazgatóságának vezetõje szerint ebben a magyar vámhatóság az Unió élvonalába tartozik. A legfontosabb eleme a partnerségnek, hogy az ügyintézés egyszerûsítése mellett biztosíthatóak maradjanak az uniós – és így a magyar – gazdasági érdekek.

Magyarországon 2009 júliusa óta kötelezõ a vámszerveknek az elektronikus ügyintézés. Nagy János, a vám- és pénzügyõrség országos parancsnoka szerint a kiviteli eljárásokban már 100 százalékban mûködik az elektronikus ügykezelés, az importnál ez 2009 végére 70 százalékos volt. Az elektronikus ügyintézés segítségével a korábban 1-4 napos vámkezelés néhány percre csökkent.

A gazdasági szereplõk és a vámhatóság képviselõi közötti személyes érintkezés csökkenésével jelentõsen visszaesett az elmúlt években a területet érintõ korrupció is. 2003-ban még 144, 2008-ban már csak 26 vámhatósági munkatárs ellen indult büntetõeljárás korrupciós ügyekben. Tavaly ez a szám 44-re emelkedett, a parancsnok szerint ebben a válság miatt a vámosokra nehezedõ nyomás játszhatott közre, illetve az, hogy létrehozták az egyebek mellett az ilyen ügyek leleplezésére is szakosodott Felderítés Felügyeleti Igazgatóságot.

A személyes érintkezés csökkenésével nem csökkent az ellenõrzése száma. A külsõ uniós határokon ezt a legmodernebb technikai eszközök bevetésével oldják meg. Ukrajna felõl minden teherautó és vonat, Szerbia felõl minden teherautó röntgenkészüléken halad át. Így nem kell nagy költség- és idõ ráfordítással kirakodni a rakományokat, csak azokat a jármûveket kell átnézni, ahol a jól képzett vámosok gyanúsat találnak a röntgenekkel – mondta el a Független Hírügynökség kérdésére Nagy János.

Walter Deffaa a budapesti konferencia közben újságírói kérdésre elmondta, hogy a technikai ellenõrzések nem csak a gazdasági társaságok helyzetét könnyítik meg, de az ellenõrzés sikerességét is növelik. Az Unióban néhány év óta a vállalkozásoknak kiadott engedélyezett gazdálkodói státusz a remények szerint a jövõben nem csak az Egyesült Államokban és Japánban, de akár Indiában is biztonságot nyújt a hatóságok és a vállalkozók részére.

Walter Deffaa szerint nemcsak a nagyvállalkozások, de a kicsik is részesei lehetnek a könnyített eljárásoknak. Szerinte mára a kisvállalkozások is egyre inkább támaszkodnak ügyintézésükben az informatikai rendszerekre, a vámhatóságoknak pedig feladata, hogy ösztönözzék, segítsék õket ebben, például a megfelelõ információk megadásával.

Az off-shore cégek kapcsán elhangzott kérdésre Walter Deffaa azt válaszolta, hogy ez adózási kérdés, melynek kapcsán már a G-20-ak is döntöttek arról, hogy ezeknek az adómentes helyszíneknek a csökkentésével felveszik ellenük a harcot. Nagy János, a magyar vámhatóság vezetõje szerint a hazai és más jogszabályokat sem tisztje értékelni, az off-shore cégek kapcsán õk csak alkalmazzák a meglévõ szabályokat, és ha ilyen cég kerül elõ egy nyomozáskor, akkor azok ellen is eljárnak. A vámhatósághoz tartozó pénzügyi bûncselekményeknél az off-shore cégek érintettségérõl azonban nincs statisztika.