Válság ellen: Mielőbb alkalmazkodni a változásokhoz

Budapest – A most meghirdetett kkv növekedési csomag azt szolgálja, hogy a mikro-,kis- és középvállalkozói szektor minél kevesebbet érezzen a kedvezőtlenül alakuló nemzetközi körülményekből.

A kedvezőtlenül alakuló nemzetközi körülmények közvetett hatásai fokozottan érinthetik a kis és közepes vállalkozásokat. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium által életbe léptetett kkv növekedési csomag meghirdetésének célja, hogy a hazai GDP felét adó és a magyarországi munkavállalók 70 százalékát foglalkoztató mikro-,kis- és középvállalkozi szektor minél kevesebbet érezzen ebből.

Ezt hétfőn délután a K&H budapesti központjában tartott sajtótájékoztatón Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter közölte, amikor ismertette a mikro, kis és középvállalkozások megerősítését szolgáló intézkedéseket. Ennek apropója: mától a K&H teljes fiókhálózatánál elérhetőek a megújult, kedvezőbb konstrukciójú Új Magyarország Mikrohitelek. A K&H máris jelentős érdeklődésre számít és ebben vélhetően nem is csalódnak, hiszen az új hitelkonstrukcióval akár 10 millió forintot is kaphat egy mikrovállalkozás 10 év futamidővel. Ezt követően indul a hitelgarancia program is, amely segítségével a 10-100 millió Ft hitelt felvevő vállalkozások hitelének 80 százalékig az állam garanciát vállal. Még ebben az évben pedig a kereskedelmi bankok új refinanszírozási hitelhez jutnak, amelyből szintén a KKV szektor számára kell kedvező kamatozású hiteleket folyósítaniuk.
A tárca vezetője elmondta, hogy a kormányzat által két héttel ezelőtt meghirdetett 800 milliárd forintos vállalkozás-élénkítő csomag hatékonyan segíti a vállalkozásokat a válság negatív hatásának kivédésében. Ugyanis szűkülnek a piacok, lassul az export, kevesebb beruházás indulhat, és mindezek hatására növekedhet a munkanélküliség. Épp ezért a vállalkozásoknak új üzleti tervet kell készíteniük, hogy mielőbb alkalmazkodni tudjanak az új körülményekhez.
Bajnai Gordon szólt arról is, hogy eddig ötezer vállalkozás jutott hozzá fejlesztéseit segítő uniós forráshoz, és ez a szám rövid időn belül tovább emelkedhet, mivel kedvezőbbé válnak a feltételek, így több, a romló piaci feltételekkel küzdő vállalkozás is pályázhat. A könnyítések közé tartozik, hogy a pályázatokon azok is indulhatnak, akinek az előző évben árbevételük 10-25 százalékkal csökkent, illetve csökken a korszerűsítést követő árbevétel növekedési elvárás is 1 százalékponttal.
Szerkesztőségünk képviseletétől a sajtótájékoztató után értesült a miniszter arról, hogy a borsodi települések közül nagyon sokan banki „feketelistára” kerültek, a pénzintézetek nem fogadják el az önkormányzatok ingatlan fedezetét a hiteligénylésekhez. (Jóllehet a kérdés nem kapcsolódott szorosan az elhangzottakhoz, az önkormányzatok és a helyi kisvállalkozások eredményes működése nem választható el egymástól.)
– A Magyar Fejlesztési Banknál van egy önkormányzati infrastruktúrafejlesztési és önerő finanszírozási alap. Ha valahol egy önkormányzat nem kap hitelt önrészre, akkor jöjjön a Magyar Fejlesztési Bankhoz, ahol bőven van erre megfelelő forrás. Ha reális tervvel rendelkeznek, akkor reális az esély is ennek megszerzéséhez. Aztán ott van még az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium gondozásában lévő Önerő Alap, amely nem is hitel, azt pályázaton lehet elnyerni, ez is a hátrányos helyzetű térségeket segíti. A Magyar Fejlesztés Bank pedig hitelfinanszírozással áll rendelkezésükre. Az a célom, hogy a nehezedő körülmények ellenére ne, vagy minél kisebb mértékben sérüljenek a kis és közepes vállalkozások fejlesztési tervei- mondta befejezésül Bajnai Gordon miniszter.
Nagy József