Valótlan tartalmú szerződést írtak alá Miskolcon

Más nevére íratták az ingatlant
Más nevére íratták az ingatlant - © Fotó: ÉM
Miskolc – Börtön és pénzbüntetés járt a költségvetési csalásért.

A Miskolci Törvényszék bűnösnek találta azt a két vádlottat, akikkel szemben közokirat-hamisítás bűntette és költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat az ügyészség, míg harmadik társukat ezen vádak alól felmentette.

Az első- és a másodrendű vádlottak hosszabb időre visszamenően ismerték egymást, távoli rokonok voltak. Mindketten tudtak arról, hogy az első vádlottnak jövedéki bírság adótartozása van, és emiatt végrehajtási eljárás is indult vele szemben.

Átíratták az ingatlant

Annak érdekében, hogy az adóhatóság a tartozást ne tudja behajtani, 2011 januárjában az elsőrendű vádlott nyíregyházi ingatlanát a másodrendű vádlott nevére íratta. Az adásvételi szerződést az ügyvéd foglalkozású harmadrendű vádlott készítette.

A bíróság előtt nem nyert bizonyítást, hogy a szerződést készítő ügyvéd vádlott az első vádlott tartozásáról és az ellene folyamatban lévő végrehajtási eljárásról a szerződéskötéskor tudott volna, ezért a bíróság a harmadrendű vádlottat a költségvetési csalás és a közokirat-hamisítás vádja alól felmentette.

A bíróság az elsőrendű vádlottat felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében és költségvetési csalás bűntettében találták bűnösnek. Ezért őt 1 év börtönbüntetésre, 300 ezer forint pénzbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélték. Súlyosító körülmény volt, hogy a vádlott a bűncselekményt felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt követte el.

Enyhítésért fellebbeztek

A bíróság a büntetlen elő­életű másodrendű vádlottat közokirat-hamisítás bűntette és bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt ítélte 450 ezer forint pénzbüntetésre.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a másodrendű vádlott és védője három nap gondolkodási időt tartottak fenn, az elsőrendű vádlott és védője a bíróság döntése ellen felmentés érdekében fellebbezett, míg a harmadrendű vádlott és védője tudomásul vették a bíróság ítéletét.

– ÉM-SZB –