Valószínűleg megölték az elrabolt BBC riportert

Egy eddig ismeretlen palesztin csoport közleményben tudatta vasárnap, hogy kivégezték az egy hónapja Gázában elrabolt BBC riportert. A hírügynökségeknek elfaxolt üzenetben a magukat Tavhid és Dzsihád Brigádjainak nevező szervezet közölte, így akartak nyomást gyakorolni Izraelre, hogy eressze szabadon a palesztin foglyokat. A kivégzés tényét egyelőre sem a BBC, sem a palesztin kormány nem erősítette meg.

A csoport neve a Gáza-övezetben eddig ismeretlen volt – a Közel-Keleten azonban már működtek hasonló elnevezésű, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető egységek.

A 44 éves skót riportert március 12-én rabolták el Gáza városában. Több mint egy hónapja nem adott magáról életjelt és az emberrablók sem jelentkeztek, ami szakértők szerint szokatlan.

Johnston előtt is több alkalommal raboltak el nyugati médiamunkásokat, de a terroristák rövid időn belül jelentkeztek és többnyire pénzt követeltek. Senkit nem tartottak fogságban olyan hosszú ideig, mint a skót riportert – a körzetben dolgozó kollégák több alkalommal is tüntettek Johnston szabadon engedéséért.

Közben vasárnap Jeruzsálemben megtartotta első hivatalos találkozóját Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök. Az izraeli miniszterelnök rezidenciáján megtartott tárgyalások csak a diplomáciai protokoll szintjéig jutottak, de a két vezető ígéretet tett, hogy a korábbi, az Egyesült Államok által javasolt menetrendnek megfelelően kéthetente újra tárgyalóasztalhoz ülnek. A következő megbeszélést a ciszjordániai Jerikóban tartják.