Valószínűleg áprilisban lesz az Orbán-Dávid találkozó

Várhatóan április második felében ül le tárgyalni egymással az MDF és a Fidesz elnöke. Pontos időpont még nincs, de a két ellenzéki párt szakértői már megkezdték az egyeztetést. Múlt héten volt az első találkozójuk, és kedden is tartanak megbeszélést. Azt nem tudni, konkrétan milyen témák kerültek illetve kerülnek szóba. A politikusok korábban megállapodtak ugyanis abban, hogy a szakértői egyeztetésekről nem tájékoztatják a nyilvánosságot.

Az MDF elnöke tavaly év végén a miniszterelnökkel kezdeményezett találkozót, a középosztály jövőjével kapcsolatban. Az ellenzéki párt kidolgozta ehhez a Középosztály 13 pontja című válságkezelő csomagot, ezt tartalmazta főbb javaslataikat. Dávid Ibolya és Gyurcsány Ferenc január 30-án ült tárgyalóasztalhoz. Az MDF elnöke a megbeszélés után jelentette be, hogy találkozót kezdeményeznek Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével is.

Az elmúlt hetekben olyan hírek jelentek meg a sajtóban, hogy bizonyos nézeteltérések miatt még a szakértői tárgyalások sem kezdődtek meg a Fidesz és az MDF között. Az MDF elnökhelyettese ezt cáfolta. Hock Zoltán a Független Hírügynökségnek azt mondta: technikai okok miatt kezdték később a szakértői egyeztetéseket, személyes ellentéteket ő maga nem tapasztalt. A múlt heti, első tárgyalás jó hangulatban telt, és valószínűleg ilyen lesz a keddi is – tette hozzá.

Hock Zoltán szerint a középosztály 13 pontját már a Dávid-Gyurcsány találkozó másnapján elküldték Orbán Viktornak. Az elnökhelyettes úgy fogalmazott, hogy a két ellenzéki párt között “nincsenek szédületesen nagy ellentétek”, több kérdésben is egyetértenek, így például az adócsökkentés vagy a kisebb állam ügyében. Hock Zoltán ugyanakkor nem akart találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy várhatóan milyen témák lesznek napirenden Dávid Ibolya és Orbán Viktor egyeztetésén.

Az MDF elnökhelyettese annyit elárult, hogy a szakértői egyeztetések két munkacsoportban zajlanak, egy gazdaság- és egy humánpolitikaiban. A Fidesz részéről többek között Tállai András és Sió László, az MDF-től pedig Herényi Károly illetve Hock Zoltán vesz részt a megbeszéléseken.