Friss hírek

2009.10.23. 18:08

Menekültekkel elsüllyedt hajó: azonosították a Szerbiában elõkerült nõi holttestet is

<p>A szerb rendõrök azonosították azt a nõt, akinek pénteken találták meg a holttestét a Tisza szerbiai oldalán. Az asszony annak a koszovói férfinak volt a felesége, aki október 15-én a rendõröktõl kért segítséget két kihûlt kisgyermekéhez Röszke közelében, Csongrád megyében. A férfi korábbi vallomásaiban egyszer azt mondta, hogy amikor a hajójuk elsüllyedt, felesége kijutott a partra, és továbbment a többiekkel - ezt a vallomását azonban késõbb megváltoztatta. Az eddigi információk szerint múlt héten süllyedt el a folyóban egy hajó, koszovói menekültekkel a fedélzetén, a vízi jármûvet keresek, de egyelõre nem találják.</p>

A férfi kihallgatásaikor több, egymásnak ellentmondó vallomást tett. Volt, amikor azt mondta, hogy az esõben eláztak, illetve átúszta két kisgyermekével a folyót, de olyat is állított, hogy nagyobb csoporttal csónakon érkeztek és vízbe borultak - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtóreferense.

A rendõrök minden esetben ellenõrizték a férfi vallomását, és az elsõ kutatást már a férfi segélyhívása után alig fél órával elindították. A vízirendészek is már egy hete folyamatosan járõröznek a Tiszán, elõször túlélõket, határsértõket, embercsempészeket kerestek, most azonban már vízbe fulladt emberek után is kutatnak.

Lukács János megyei fõkapitány a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a kutatás október 15-e óta tart. Ez egyrészt a vízen történõ keresést, másrészt pedig az érintett szárazföldi szakaszok átvizsgálását jelenti. Naponta 40 rendõr és határrendész vett részt ebben a munkában, a kutatás most is tart.

A magyar oldalon eddig egy holttest került elõ, egy fotó alapján azonosították, amelyet családtagjai küldtek Koszovóból, - kiderült, hogy a férfi a menekültekkel volt. A folyó szerb oldalán eddig két holttest került elõ, a másodikat péntek délelõtt találták meg. Õ a kihûlés miatt kórházba került két kisgyermek édesanyja.

Közben a koszovói külügyminisztérium is vizsgálatot indított az ügyben, a tárcától többen kértek már információt eltûnt szeretteikrõl. Keresik a vallomásokban szereplõ hajót is, de még nem találták meg. A szerb rendõrök viszont megerõsítették, hogy megtalálták és elfogták azt a férfit, aki állítólag a menekülteknek adta a hajót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!