Válogatás nélkül lőttek a békés tüntetőkre – állítja az Ujgur Világkongresszus

Éles lőszerrel, és válogatás nélkül lőttek a békés demonstrálók közé a főként ujgurok lakta kínai Hzsincsiang tartományban a kínai rendőrök hétvégén – mondta hétfőn a németországi székhelyű Ujgur Világkongresszus alelnöke a francia AFP hírügynökségnek. Ezzel szemben a kínai kormány azzal vádolja az ujgurokat, hogy erőszakos zavargásokat szerveztek. Peking szerint az erőszakot külföldi szervezetek, köztük az Ujgur Világkongresszus keltette. Adataik szerint a vasárnapi zavargásokban a legkevesebb 140 ember halt, és több mint 800-an sérültek meg.

A kínai állami hírügynökség, a Xinhua szerint Hszincsiang tartomány fővárosában, Urumcsiban az ujgur tüntetők késekkel, kövekkel és botokkal felfegyverkezve támadtak neki a biztonsági szolgálatok tagjainak. A zavargók állítólag 260 autót felgyújtottak, valamint 200 üzletet, és házat megrongáltak a városközpontban. Az összecsapások miatt több száz embert vettek őrizetbe. A halálos áldozatok száma 140, a sérülteké pedig 828. A megadott adatokhoz a kínai hatóságok hozzátették: félő, hogy az erőszaknak további halálos áldozatai is lesznek még. A zavargások megszervezésével Peking az ujgurok külföldi szervezeteit, köztük a Németországban működő Ujgur Világkongresszus tagjait vádolja.

Az állítást a szervezet alelnöke, Asgar Can kínai propagandának minősítette. Az ujgurok legnagyobb szervezetének alelnöke Berlinben a francia AFP hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: információi szerint Urumcsiban az ujgurok tüntetése békésen kezdődött. A kínai rendőrök pedig válogatás nélkül lőttek bele a 3 ezer fős demonstráció tagjaiba. Állítása szerint a város másik részén a rendőrök autóikkal hajtottak az emberek közé, átgázolva a tiltakozó ujgurokon. A tüntetéseket állítólag az váltotta ki, hogy másfél hete a dél-kínai Kuangtung tartományban híre ment, hogy egy játékgyárában a kisebbségi ujgurok megerőszakoltak egy kínai nőt, ez június 25-án, csütörtökön tömegverekedéshez vezetett a tartomány fővárosában, Saokuanban. Az akkori összecsapásokban két ember halt meg.

Kína szigorú ellenőrzés alatt tartja a főként ujgurok lakta Hszincsiang tartományt, és a helyiek mindenféle önrendelkezési törekvését elutasítja. A tartományban 8 millió ujgur él. Az Egyesült Államok azzal vádolja a pekingi kormányzatot, hogy megsérti a területen élő kisebbségek emberi jogait. Egy idén kiadott közleményük szerint a kínai Hszincsiang tartományban “megnőtt a hatóságok kulturális és vallási elnyomásának mértéke” az ujgurokkal szemben.