Választunk, tehát vagyunk

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Derencsényi István
Az embert, különösen, ha magyarnak született, folyton folyvást választásokra készteti a történelem. T. Szűcs József jegyzete.

Kezdődött azzal, hogy lejöjjünk-e a fáról. Igaz, akkor még talán csak emberszabásúak voltunk, annak viszont kétségkívül magyarok. Aztán azon morfondíroztunk, hogy ott hagyjuk-e az ősnél is ősibb hazánkat. Amely a jó meleg Afrika, ahol ráadásul még fülledt az erotika. Fájdalom, a kedvező éghajlat az (ős)emberevő oroszlánok párzási ösztönére szintén jótékony hatást gyakorolt. Így hamarosan immár egy földrésszel odébbállva, azon töprengtünk, hogy megdá(r)dázzuk-e az őstulkot, vagy inkább kössünk eltartási szerződést vele. Aztán – jókora ugrással – egy szép, hegyekkel körbevett gazdag földön találtuk magunkat. De még ott (itt) is felmerült (törzs)szövetségi szinten, hogy menjünk-e tovább napnyugat felé vagy maradjunk végre nyugton.

Aztán arról kellett döntenünk (s hányszor!), hogy milyen nemzetiségű – itáliai, lengyel, német, osztrák? – legyen echte magyar királyunk. Sajnálatunkra a törökök, meg előttük a tatárok még csak arra sem voltak kíváncsiak, hogy igent vagy nemet mondunk-e csatába hívó szavukra. Ezek után is akadt jó sok háború, amelyekbe rendre beléptünk. Hogy aztán évtizedekig rendre nyögjük vesztesként az árát, a jóvátételeket. Vagy egyenesen országunk kétharmadának elvesztésével kelljen fizetnünk. Pedig, ha a megfelelő időpontban másképpen döntünk… Már amikor magunk dönthettünk (volna) sorsunkról. Pár évig ezt követően viszont már azon sem kellett tépelődnünk, hogy melyik pártba lépjünk be. S lám, szinte mindenki kivétel nélkül éppen azt az egyet választotta. Azon viszont agyalhattunk akkortájt, merjük-e nyíltan vállalni, hogy vallásosak vagyunk. S néhány nap alatt családokat szakított szét akár örökre az újabb, igazán kegyetlen választás kényszere. Amikor azért mentek sokan nyugat felé, mert kelet felől (be)hívatlan vendégek érkeztek.

Szerencsére az idei csak egy szokásos, sima választási év. Úgyhogy végre kaptunk egy kis izgalom- és rizikómentes hónapot történelmünktől. Hacsak váratlanul újabb komoly dilemma elé nem állít bennünket valaki…

– T. Szűcs József –
hirdetés


hirdet�s