Választások 2010: az aktív szavazók több mint fele a Fideszre voksol

A Nézőpont Intézet február elején készült felmérése szerint az aktív szavazók 51 százaléka szavazna most vasárnap a Fideszre, 11 százaléka az MSZP-re és 7 százaléka a Jobbikra.

Ez a Fidesz esetében 4 százalékos erősödést, az MSZP esetében egy százalékos visszaesését jelent január végéhez képest. Az MDF-re továbbra is az aktív szavazók 3 százaléka adná le voksát.


Az összes megkérdezett körében továbbra is Orbán Viktor áll a legjobban a miniszterelnök-jelöltek küzdelmében, jelenleg 51 százalék választaná kormányfőnek a Fidesz elnökét. Bokros Lajos és Mesterházy Attila támogatottsága közelít egymáshoz: Bokrost 10 százalék, Mesterházyt 8 százalék választaná. Vona Gábort a megkérdezettek 5 százaléka választotta volna miniszterelnöknek.

Az összes megkérdezett 40 százaléka állította, hogy 2006-ban még inkább jót gondolt Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnökről. Ma már csak a négy évvel ezelőtti Gyurcsány-tábor 22 százaléka MSZP-szimpatizáns, 25 százaléka bizonytalan, 21 százaléka pedig a Fideszhez csatlakozott, a felmérés alapján. Más megközelítésben a jelenlegi Fidesz-tábor 19 százaléka – saját bevallása szerint – 2006-ban még inkább pozitívan viszonyult Gyurcsány Ferenchez. Az egykori kormányfővel négy éve szimpatizálók 27 százaléka ma Orbánt, 17-17 százaléka Bokrost és Mesterházyt, 5 százaléka Vonát választaná miniszterelnöknek. 34 százalékuk nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre – írja a Nézőpont Intézet.