Választási etikai kódexet írtak alá egri képviselõjelöltek

Választási etikai kódexet írt alá kilenc párt képviselõjelöltje Eger egyes számú választókerületében pénteken. Ebben többek között megfogadják azt, hogy a kampány során nem tesznek tisztességtelen, ok nélkül személyeskedõ és becsületsértõ kijelentéseket egymásra, nem folytatnak a másik jelölttel szemben lejárató kampányt, tiszteletben tartják egymás magánéletét, családját, nem távolítják el, nem torzítják el és nem semmisítik meg egymás hirdetéseit és plakátjait és nem zavarják meg ellenfeleik választási rendezvényeit.

A választási kódexet az Agria Universitas Egyesület készítette el. A szervezet a demonkratikus polgári kultúrát hivatott képviselni. Szeretnék a kódex rendelkezéseit a megye, sõt, akár az egész ország területére kiterjeszteni – mint mondták – a tisztességes politikai versengés érdekében – mondta el Dobó Marianna, az Agria Universitas Egyesület munkatársa a Független Hírügynökségnek pénteken.

Az etikai kódexet a választókerület valamennyi jelöltje, a Fidesz-KDNP, az MSZP, az MDF, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Torgyán- Kisgazda Koalíció, a Lehet Más a Politika, a Zöld Baloldal és a Civil Mozgalom képviselõjelöltjei írták alá, valamint egy független képviselõ. A fogadalmak az országgyûlési választások eredményhirdetéséig érvényesek.